Ердоган передумав висилати з Туреччини послів 10 країн

11:41 26.10.2021

Дії послів, які виступили із заявою на підтримку Османа Кавали, були виявом неповаги, стосувалися суверенних прав країни, образили всіх представників судової системи. Ті, хто ще раз так вчинить, отримають відповідь, на яку заслуговують.

Про це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав сьогодні після засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За політичними, економічними, соціальними та дипломатичними атаками стоїть неповага... Ті, хто повернуться до старих звичок, отримають відповідь, на яку заслуговують, доки не визнають свою помилку», – сказав Ердоган.

Президент вказав на те, що заява послів прямо стосувалась судової системи та суверенних прав країни та стала «великою образою» для всіх представників судової системи.

«Згідно зі статтею 138 нашої Конституції, турецька судова влада ні від кого не приймає вказівок і не підпорядковується комусь. Ми не можемо допустити, щоб група послів втручалася в нашу судову систему, навіть наші законодавчі та виконавчі органи не мають такого права», – сказав Ердоган.

Він наголосив на тому, що як глава держави повинен був відреагувати на прояв неповаги до незалежної та неупередженої судової системи країни та її співробітників.

Як повідомлялося раніше, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 23 жовтня заявив, що дав доручення міністру закордонних справ Мевлюту Чавушоглу оголосити персоною нон ґрата послів 10 країн, які закликали звільнити активіста Османа Кавали, обвинуваченого у причетності до спроби держперевороту у 2016 році.

До заклику звільнити Османа Кавалу доєдналися посольства ФРН, Франції, Нової Зеландії, Канади, Фінляндії, Швеції, Норвегії, Данії, Нідерландів та США. 19 жовтня МЗС Туреччини викликало послів десяти країн після закликів звільнити Османа Кавалу, якого звинувачують в причетності до спроби державного перевороту у липні 2016 року, вважаючи такі дії втручанням у діяльність судової системи країни.

Ще на цю тему