Україна в ОБСЄ заявила про широке застосування каральної психіатрії в Криму

13:00 25.10.2021

Місія України в ОБСЄ заявила про застосування РФ репресій щодо жителів окупованого Криму, використовуючи каральну психіатрію. 

Також місія нагадала про політв’язня, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, пише Центр журналістських розслідувань.

«Застосовуються тортури, нелюдське і принижуюче гідність поводження. Наріман Джеляль змушений пройти так звану «психологічну і психіатричну експертизу». Це ще один приклад триваючого широкого застосування каральної психіатрії в Росії проти кримчан, які виступають проти окупації», – зазначив під час свого виступу 21 жовтня на засіданні Постійної ради ОБСЄ представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк.

Він навів дані правозахисників, які зафіксували не менше 49 політичних справ про переведення кримчан на примусове обстеження в психіатричну лікарню.

«Найпершим випадком була справа Ільмі Умерова в серпні 2016 року. Пізніше він описав своє примусове перебування в лікарні як одну безперервну тортуру», – додав Цимбалюк.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов розповів адвокатам про умови утримання в Кримській республіканській психіатричній лікарні №1, куди його помістили для проходження стаціонарної психолого-психіатричної експертизи.

Як повідомлялось, 1 жовтня 2021 року «Верховний суд Республіки Крим» залишив під вартою Нарімана Джелялова. При цьому «суд» скоротив на день термін арешту Джелялова, який тепер має перебувати в СІЗО до 3 листопада.

7 жовтня 2021 року Джелялова вивезли в психіатричну лікарню Сімферополя для «проведення експертизи». Він розповів адвокатам про умови утримання в Кримській республіканській психіатричній лікарні №1, де його будуть утримувати 28 днів.

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова до 4 листопада. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 4 листопада для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 7 вересня 2021 року ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України та Меджліс кримськотатарського народу причетні до організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в окупованому Криму 23 серпня.
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі).

Ще на цю тему