Росія в хамській формі відреагувала на рішення РНБО України щодо КПВВ на адмінмежі з Кримом

10:00 25.10.2021

Росія в хамській формі відреагувала на рішення РНБО України обладнати КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованими Донбасом і Кримом пунктами зв'язку з усіма органами державної влади, включно з президентом.

Міністерству цифрової трансформації доручили упродовж двох тижнів розробити техзавдання для реалізації проєкту, пише ZN,UA.

Своєю чергою речниця МЗС Росії Марія Захарова звинуватила Україну в нібито «підготовці провокації».

«Замість того, щоб повернути утримувані у жителів Донбасу соціальні виплати, розблокувати життєво важливу інфраструктуру (натяк Захарової на відмову України забезпечувати водою російських окупантів у Криму – ZN,UA), українські силовики знову підготували провокацію», - пише Захарова в Telegram.

У своєрідній формі речниця також оцінила зусилля України, спрямовані проти поширення російської пропаганди. За її словами, Київ перешкоджає кримським коллаборанатам «говорити про свою позицію на міжнародних майданчиках».

У відповідь речник МЗС України Олег Ніколенко нагадав російській стороні про обов'язок держави піклуватися про своїх громадян, незалежно від думки окупантів.

«Деградація ситуації на тимчасово окупованих територіях вимагає інноваційних рішень України. Покращення життя українців по обидва боки лінії розмежування, надання їм якісних державних послуг і зміцнення їх зв'язку з Українською державою залишається безумовним пріоритетом для президента Володимира Зеленського», - підкреслив він в коментарі «Українській правді».

Водночас Росія як держава-окупант має чітко дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов'язань, вважає Ніколенко. Москва також повинна виконувати рішення нормандського саміту:

  • забезпечувати базові потреби населення на окупованих територіях, включно з належним захистом від COVID-19;
  • розблокувати роботу КПВВ;
  • припинити саботаж діяльності Тристоронньої контактної групи;
  • гарантувати безпечний і надійний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованій території;
  • забезпечити міжнародним організаціям, включно з МКЧХ, повний і безумовний допуск до всіх утримуваних осіб.

Ще на цю тему