У НАТО узгодили пакет заходів для реагування на загрозу російських ракетних систем

12:21 22.10.2021

Глави оборонних відомств країн НАТО в четвер погодили план заходів у відповідь на зростаючу загрозу з боку ракетних систем Росії.

Про це під час брифінгу за підсумками зустрічі заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, передає кореспондент УНН.

«Міністри розглянули прогрес в наших відповідях на зростаючу загрозу з боку ракетних систем Росії. Ми не будемо копіювати дестабілізуючу поведінку Росії. І ми не збираємося розміщувати в Європі нові ядерні ракети наземного базування. Тому ми реалізуємо збалансований пакет політичних і військових заходів для реагування на цю загрозу», – заявив Генсек.

За словами Столтенберга, новий пакет включає:

- значні поліпшення протиповітряної і протиракетної оборони НАТО;
- посилення стандартних потужностей за допомогою реактивних двигунів п'ятого покоління;
- адаптацію навчань і штучний інтелект,
- підвищення готовності та ефективності засобів ядерного стримування.

«Ми також продовжимо наші зусилля щодо сприяння контролю над озброєнням, роззброєнням та нерозповсюдженням», – додав він.

Росія призупиняє з початку листопада роботу свого постійного представника при НАТО після рішення Північноатлантичного альянсу відкликати акредитацію восьми співробітників постпредства РФ.

На початку жовтня НАТО вирішило скоротити розмір російського представництва при Альянсі вдвічі: місію зобов'язали покинути вісьмох дипломатів, які, за версією НАТО, були співробітниками розвідки, а також ще двох службовців. В Альянсі це пояснювали «зловмисною діяльністю» Москви.

Ще на цю тему