У Росії представили комплекс акустичної розвідки «Атака-Шорох» для виявлення БПЛА по звуку

09:45 22.10.2021

Комплекс розвідки «Атака-Шорох» для виявлення безпілотників (БПЛА) по звуку розробили у Росії.

Про це інформує Мілітарний.

Російський модуль акустичної розвідки «Атака-Шорох» успішно пройшов заводські приймально-здавальні випробування, повідомили у компанії «Ростех».

За словами розробників, устаткування підтвердило заявлені технічні характеристики – зокрема, здатність виявляти в режимі радіомовчання безпілотники по звуку на відстані.

«Атака-Шорох» призначений для захисту цивільних та спеціальних об’єктів від несанкціонованого проникнення малорозмірних безпілотників.

Модуль акустичної розвідки «Атака-Шорох». Фото: «Ростех»


Модуль оснащений надчуттєвими мікрофонами, які дозволяють визначити місцезнаходження на певній відстані безпілотника який наближається до об’єкта, що охороняється.

Комплекс використовує інтелектуальну систему аналізу зовнішньої обстановки, яка, серед іншого, дозволяє виявляти надзвичайні ситуації, правопорушення та масові скупчення людей за характерними звуками.

Обладнання може застосовуватися як самостійна система виявлення БПЛА по акустичному шуму, так і у складі комплексу радіочастотного виявлення та придушення дронів .

«В ході випробувань була підтверджена здатність інтелектуальних алгоритмів виявляти різні типи безпілотників на тлі шумових акустичних перешкод. Під час випробувань модуль успішно застосовувався як самостійна система виявлення БПЛА по акустичному шуму, так і в складі комплексу радіочастотного виявлення і придушення БПЛА «Атака-DBS» – розповів представник компанії-розробника.

Устаткування можна інтегровати з комплексом боротьби з БПЛА. У разі виявлення по звуку дрона, що летить в автономному режимі відбувається блокування каналу супутникової навігації небажаного повітряного апарата.

Також російська компанія «Кронштадт» у 2022 році планує почати поставляти російські ударні БПЛА «Орион» за кордон. Для виробництва ударних безпілотників «Орион» було взято кредит в розмірі 3 млрд рублів (41 млн доларів) на 2 роки.

Позика має піти на запуск виробництва декількох комплексів з безпілотними літальними апаратами для стартових замовників.

Ще на цю тему