Трьох суддів із Криму звинуватили в переслідуванні одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу – Прокуратура АРК

09:15 22.10.2021

Під керівництвом Прокуратури Автономної Республіки Крим і Севастополя до суду спрямовано обвинувальні акти щодо трьох суддів підконтрольного Росії Верховного суду півострова, обвинувачених у причетності до переслідування одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури АРК.

«За даними слідства, «колегія суддів» причетна до незаконного кримінального переслідування та засудження одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу за події 26 лютого 2014 року. обвинувачені брали безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта, що спрямована на переслідування громадян України, незгодних з окупацією півострова. Нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, незаконно застосовували законодавство РФ при кваліфікації подій, які фактично відбувалися до встановлення ефективного контролю Російської Федерації над територією півострова», – сказано в повідомленні.

Звинувачення цим суддям направлено за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни). Санкції цієї статті передбачають до 12 років позбавлення волі.

В інформації Прокуратури АРК не вказані імена і прізвища обвинувачених, але поінформоване джерело у відомстві повідомило Крим.Реалії, що мова йде про Зінькова Віктора Івановича, Крючкова Ігоря Ігоревича і Козирева Олексія Вікторовича, які причетні до винесення рішення стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

11 вересня 2017 року російський суд засудив заступника Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до восьми років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації «масових заворушень», під якими малися на увазі протести, пов'язані з анексією півострова Росією.

25 жовтня 2017 року російська влада звільнила засуджених у Криму заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова і передала їх Туреччині, пізніше Умеров і Чийгоз приїхали до Києва.

У лютому 2020 року Прокуратура АР Крим оголосила про підозру 25 особам, які переслідували заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза за нібито організацію масових заворушень під час мітингу 26 лютого 2014 року під будівлею Верховної Ради АР Крим.

Ще на цю тему