Будують церкву і двоповерхову будівлю. Що відбувається на місці колишнього палацу Калга-султан в Сімферополі

20:45 20.10.2021

На місці колишнього середньовічного палацу Калга-султан в Сімферополі, що не зберігся на сьогодні, але має статус охоронної зони, всім ходом йде будівництво двоповерхової будівлі та невеликої церкви.

Про це QIRIM.News повідомив ексглава Комітету у справах національних відносин і депортованих громадян, а нині громадський активіст Едем Дудаков.

Дудаков зазначив, що міська «влада» Сімферополя вивела ділянку, де проходить будівництво з охоронної зони, яка передбачає проведення археологічних розкопок.

«Територія Калга-султан в принципі знаходиться в охоронній зоні майбутніх археологічних робіт, але ці дві ділянки виключені з великою охоронної зони. Тобто це тепер не охоронна зона, а охоронна зона знаходиться за межами цих двох ділянку», – сказав він.

За словами Дудакова, двоповерхова будівля що будується буде комерційним об'єктом. Активіст зазначив, що у 2014-2015 роках здійснювалося багато афер із землею, а саме заднім числом, як наприклад за 2013 рік, оформляли видачу земель під забудову.

«Така ж історія сталася з територією на місці колишнього палацу. Я сумніваюся, що нинішній «глава» міськради Сімферополя Віктор Агєєв ризикнув би зробити таке в 2013 році, знаючи про те, до якого міжнаціонального конфлікту це призведе», – пояснив Дудаков.

Варто відзначити, що у 2015 році співробітники Кримського інженерно-педагогічного університету (КІПУ) заявили про «проблеми збереження місця, на якому був розташований палац Калги-султана, оскільки на ньому заплановано будівництво багатоповерхового житлового будинку чи ковзанки.

У 2017-2018 році археологи в ході розкопок знайшли артефакти: керамічні вироби, багато будівельної кераміки, керамічний водогін, оскільки фарфорового і скляного посуду. Палац Калги-султана був побудований в останній чверті XV - початку XVI століття на березі Салгира на території сучасного окупованого Сімферополя і зруйнований під час навали армії Російської імперії в 1736 році.

Незабаром він був частково відновлений і знову знищений після анексії Кримського ханства Росією в 1783 році. У 1832 році на місці напівзруйнованого палацу Калги-султана була побудована пивоварня Вайсборд. За рішенням Ради міністрів УРСР в 1984 році завод був виведений з експлуатації, після чого зруйнований.

 

Ще на цю тему