Слідство у «справі Хізб ут-Тахрір» надало суду провокаційний відеозапис

17:20 19.10.2021

Слідство у третій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» представило в суді провокаційний відеозапис з невідомою особою, що нібито свідчить про причетність підсудних до тероризму.

Про це в Фейсбуці повідомляє «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«У Південному окружному військовому суді звинувачення представило відеозапис розмови підсудних Лєнура Сейдаметова і Тимура Ялкабова з невстановленою особою як доказ того, що вони є членами партії «Хізб ут-Тахрір», яка заборонена на території РФ, проте вільно діяла в Криму до 2014 року. Захист називає це провокацією слідства», - йдеться в повідомленні.

Як зазначає адвокат Рефат Юнус, на ролику зафіксовано, що підсудні спілкуються з третьою особою на теми щодо ісламу і життя мусульман у світі. При цьому питання, пов'язані з діяльністю «Хізб ут-Тахрір», порушує здебільшого невідомий співрозмовник, який також під час обговорення з підсудними використовує різні релігійні терміни.

«За словами обвинувачених, вони познайомилися з цією людиною в мечеті у 2016 році, після чого вона запросила їх випити чай. Звинувачення класифікує цю бесіду як «конспіративні збори», організовані Лєнуром Сейдаметовим. На відеозапису видно, що він збентежений через тривалу розмову і робив всілякі спроби покинути місце зустрічі», - розповів адвокат.

Як вважає юрист, третя особа не просто вела розмову в зручному для звинувачення напрямку, але також була поінформована про ведення прихованого відеозапису. Доказом цього судження, зазначив адвокат, є і те, що «питання невідомого були структуровані аналогічно експертному висновку».

Захист не виключає, що йдеться про людину, яка раніше виступала прихованим свідком в інших кримінальних справах проти кримських мусульман.

Як повідомлялося, 17 лютого 2021 року в Криму відбулися масові обшуки у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму, після яких Лєнур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов і Олег Федоров були доправлені до так званого управління ФСБ Криму. Потім вони були поміщені під варту і відправлені на судово-психіатричні експертизи. Підсудним закидають статтю 205.5. КК РФ (Організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації).
 

Ще на цю тему