До судів Криму з початку року спрямували понад сто кримінальних справ за відмову служити в армії Росії – правозахисник

19:15 18.10.2021

У Криму з січня до вересня 2021 року передали до суду понад сто справ проти тих, хто не хоче проходити службу в російській армії.

Про це повідомив аналітик «Кримської правозахисної групи» Олександр Сєдов на пресконференції в Києві 18 жовтня, інформує кореспондент Крим.Реалії.

«На початку 2021 року ми розповідали, що кількість справ, які були передані в так звані суди на окупованій території до 2020 року – (2014-2019 роки) – 82 справи. Тільки з 2020 року було передано 81 справу, тобто стільки, скільки було передано в попередні роки. І ми говорили про збільшення кількості справ, які передавалися до суду. У 2021 році, станом на вересень, кількість таких справ за цей рік вже перевищує 100. Тобто кількість (справ – КР) уже збільшилася. Можна говорити про щорічне збільшення таких справ стосовно тих, хто ухиляється від служби в Збройних силах Росії. Це зростання в геометричній прогресії», – сказав Сєдов.

Він зазначив, що Росія не зменшує число призовників, незважаючи на обмеження через COVID-19.

За інформацією «Кримської правозахисної групи», тільки в серпні 2021 року підконтрольні Росії суди Криму винесли 10 вироків щодо кримчан «за ухилення від служби» в збройних силах Росії, а загалом за місяць було заведено 14 нових кримінальних справ.

Правозахисники зазначають, що за весь час анексії в Криму було зафіксовано 267 кримінальних справ щодо «ухильників» і винесено 248 вироків.

Прокуратура АР Крим і Севастополя повідомила раніше про підозру 10 військовим комісарам із Криму за проведення призовних кампаній до російської армії на території півострова

За іфнормацією відомства, з 2015 року в Криму російська влада провела 13 призовних кампаній, відправивши служити до армії Росії понад 34 тис. кримчан.

Українська влада і міжнародні організації називають призов до російської армії в Криму незаконним.

Ще на цю тему