Десять кримських воєнкомів отримали підозру від Прокуратури АРК за призов кримчан на службу до армії Росії – Поночовний

19:01 18.10.2021

Прокуратура АР Крим і Севастополя повідомила про підозру 10 військовим комісарам із Криму за проведення призовної кампанії до російської армії на території півострова, зазначив очільник відомства Ігор Поночовний на пресконференції в Києві 18 жовтня, повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

«У рамках кримінального провадження встановили і повідомили про підозру 10 окупаційним військовим комісарам у Криму. Стосовно двох військових комісарів обвинувальні акти за статтею 438 направлені для розгляду до суду. Серед тих, кому повідомили про підозру, є районні комісари та окупаційний «військовий комісар Республіки Крим», – повідомив очільник Прокуратури АРК і Севастополя.

14 жовтня повідомлялося, що в Криму і Севастополі російські військові розпочали відправку місцевих призовників з пунктів збору до частин і з'єднань Збройних сил Росії.

Раніше Прокуратура АРК спрямувала до суду звинувачення проти військового комісара з Алушти. За інформацією із сайту російського уряду Криму, з 2018 року військовим комісаром Сімферопольського району і міста Алушти є Костянтин Качаров. У приймальні Качарова повідомили Крим.Реалії, що він не коментує по телефону інформацію прокуратури.

Публічних коментарів інших воєнкомів Криму наразі немає.

Прокуратора АРК і Севастополя також повідомляла, що з 2015 року в Криму російська влада провела 13 призовних кампаній, відправивши служити до Збройних сил Росії понад 34 тисячі кримчан.

За інформацією Кримської правозахисної групи, тільки в серпні 2021 року підконтрольні Росії суди Криму винесли 10 вироків щодо кримчан «за ухилення від служби» в збройних силах Росії, а загалом за місяць було заведено 14 нових кримінальних справ.

Українська влада і міжнародні організації називають призов до російської армії в Криму незаконним.

Ще на цю тему