МЗС РФ виступило з заявою про призупинення роботи постійного представництва у НАТО

18:21 18.10.2021

Зовнішньополітичне відомство Російської Федерації оприлюднило заяву про призупинення роботи постійного представництва в НАТО, яка послідувала після слів глави МЗС Сергія Лаврова про прийняття Москвою даного рішення, пише УНН.

«6 жовтня 2021 року секретаріат НАТО офіційно повідомив про рішення Генерального секретаря альянсу Й.Столтенберга відкликати з 1 листопада 2021 року акредитацію у 8 співробітників Постійного представництва Російської Федерації, а також скоротити з тієї ж кількості загальну чисельність складу дипмісії до 10 осіб. Ніякого пояснення причин представлено не було. Чисельність нашого диппредставництва в Брюсселі вже двічі скорочувалася в односторонньому порядку натівцями в 2015 і 2018 роках – після рішення альянсу від 1 квітня 2014 року зупинити усе практичне цивільне і військове співробітництво між Росією і НАТО. Були також максимально обмежені допуск наших дипломатів в штаб-квартиру альянсу й зв’язок з його міжнародним секретаріатом. Заморожені контакти по військовій лінії», – заявили у Москві.

На Смоленській площі (адреса МЗС РФ) додали, що нібито перераховані дії «натівців підтверджують, що в рівноправному діалозі і спільній роботу щодо деескалації військово-політичної напруженості вони не зацікавлені. Лінія альянсу щодо нашої країни стає все більш агресивною. «Російська загроза» роздувається в т.ч. з метою зміцнити внутрішню єдність альянсу, створити видимість його «затребуваності» в сучасних геополітичних умовах».

У відповідь на ці дії російською стороною «прийняті наступні рішення», а саме:

«У зв’язку з відсутністю, в результаті цілеспрямованих кроків з боку НАТО, належних умов для здійснення дипломатичної діяльності призупиняється робота Постійного представництва Росії при НАТО, в т.ч. Головного військового представника»;

Російські дипломати також додали до цього, що для «підтримки екстрених контактів зі штаб-квартирою альянсу буде уповноважений Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації у Королівстві Бельгія. На розсуд альянсу один з послів країн-членів НАТО в Москві може виконувати аналогічні функції».

Припиняється діяльність Військової місії зв’язку НАТО у Москві. Акредитація її співробітників відкликається 1 листопада 2021 року;

Припиняється діяльність Інформаційного бюро НАТО у Москві, заснованого при Посольстві Королівства Бельгія.

Міжнародний секретаріат НАТО офіційно інформується про рішення російської сторони.

Раніше

Сьогодні на прес-конференції міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров повідомив, що Москва призупиняє з початку листопада роботу свого постійного представника при НАТО після рішення Північноатлантичного альянсу відкликати акредитацію восьми співробітників постпредства Росії.

6 жовтня керівництво НАТО вирішило удвічі скоротити російську місію при організації – вислати вісім дипломатів і скасувати ще дві позиції. За даними ЗМІ, причиною стала «ймовірна ворожа діяльність». Наприкінці березня 2018 року Альянс висилав сімох співробітників місії Росії і відмовляв в акредитації ще трьом (тобто теж скорочував місію на десять осіб).

На наступний день, 7 жовтня, генсек НАТО Йенс Столтенберг пояснив рішення скоротити розмір місії РФ при НАТО.

«Ми відкликали акредитацію у восьми членів російської місії при НАТО, які працювали під прикриттям співробітниками розвідслужб. Це рішення не пов’язане з жодними конкретними подіями», – сказав він на прес-конференції.

За його словами, НАТО останнім часом фіксувало посилення «зловмисної діяльності з боку Росії», і тому альянсу «потрібно бути пильним».

«Звичайно, ми повинні діяти, коли ми бачимо, що члени російської делегації при НАТО займаються діяльністю, яка йде врозріз з їхньою акредитацією, і тому ця акредитація була відкликана», – підсумував він.

Ще на цю тему