Денісова розповіла про критичні показники захворюваності на COVID-19 в окупованому Криму

17:01 18.10.2021

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова висловила стурбованість ситуацією з поширенням COVID-19 на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Офісу Омбудсмана, передає Укрінформ.

«Як стало відомо, протягом останніх тижнів на тимчасово окупованій території АР Криму та м. Севастополя показники захворюваності, госпіталізації та смертей, спричинені коронавірусною хворобою, стали критичними», – йдеться у повідомленні.

За інформацією Офісу омбудсмана, у тимчасово окупованому Криму у медустановах місця для госпіталізації хворих на COVID-19 заповнені на 95%, а жителі півострова позбавлені можливості отримати своєчасну і належну меддопомогу і вимушені лікуватися самостійно у домашніх умовах.

Як уточнили в установі, при цьому окупаційна влада здійснює тиск на жителів півострова та працівників установ і організацій щодо обов’язкового щеплення російськими вакцинами, які не схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

У Денісової поінформували, що з метою отримання документа, який підтверджує проходження повного курсу вакцинації від COVID-19, внесених ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, жителі тимчасово окупованого Криму вимушені виїжджати за кордон для проведення щеплення.

Зі свого боку український омбудсман наголосила на необхідності посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо можливості вакцинування жителів тимчасово окупованого Криму на підконтрольній уряду території України, зокрема серед громадян, які перетинають лінію розмежування.

Як повідомлялося, 8 жовтня ЗМІ поінформували, що в окупованому Криму на той момент вже кілька днів поспіль фіксувалася максимальна захворюваність на коронавірус.

За даними ЗМІ, щоденний приріст за кількістю виявлених випадків коронавірусу в Криму і Севастополі розпочався з вересня.

«Дані «російської влади» Криму і Севастополя про захворюваність на коронавірус не підтверджені міжнародними організаціями та іншими незалежними джерелами. Правозахисники вважають, що ця статистика суттєво занижена, оскільки не відображає багатьох важливих факторів, включаючи інфікування в лавах російських військових і спецслужб», – йшлося у повідомленні.

Ще на цю тему