Більшість українців підтримують створення фільмів про анексію Криму – опитування

14:21 18.10.2021

Більшість українців (66,6%) підтримують необхідність створення культурних продуктів про анексію Криму.

Про це говорять результати всеукраїнського опитування Школи політичної аналітики Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Згідно з опитуванням, 77,5% українців вважають, що держава повинна привертати увагу людей до важливих тем і проблем через фінансування певних фільмів, серіалів, книг. Також 73,1% громадян поділяють ідею, що в шкільну програму слід включати книги і фільми на тему війни на Донбасі та російської анексії Криму.

Науковий директор Школи політичної аналітики Ганна Осипчук звернула увагу на те, що результати показали різницю між тим, що люди вважають правильним і тим, що роблять зазвичай. Так, наприклад, на питання, чи цікаві самим респондентам фільми, серіали або книги про життя окремих людей у контексті подій на Донбасі та в Криму, з 2014 року відсоток позитивних відповідей значно менший – 61,4%.

Опитування проведене за участі дослідницького агентства Info Sapiens на замовлення Школи політичної аналітики в межах проєкту «Посилення ролі культури в процесах осмислення подій на Донбасі та в Криму і консолідації українського суспільства» за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Польовий етап дослідження тривав з 1 до 21 вересня 2021 року. Дослідження проводилося методом телефонних інтерв'ю. Вибірка склала 2000 респондентів – уся Україна за винятком АР Крим і непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей і 820 інтерв'ю в Донецькій, Луганській, Херсонській областях. Вказується, що максимальна теоретична похибка не перевищує 2,2%.

Раніше в українському прокаті показали український фільм «Черкаси» про спротив тральщика ВМС України під час анексії Криму. У київському метро запустили потяг, присвячений фільму «Черкаси». У лютому 2020 року журналісти Крим.Реалії виявили військовий корабель «Черкаси» в Севастополі.

У 2014 році у відповідь на російську анексію українського півострова, а також у зв'язку з подіями на Донбасі США та ЄС запровадили санкції проти Росії. Відтоді їх кілька разів продовжували і розширювали.

Збройний конфлікт на Донбасі також триває з 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію в збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

Ще на цю тему