«Будь-який пункт виїзду вкрай важливий для евакуації», – Скрипник про закриття КПВВ «Чаплинка»

14:01 18.10.2021

Правозахисники виступають проти закриття КПВВ «Чаплинка» на адмінмежі з окупованим Кримом. Вони вважають, що кожен пункт пропуску є дуже важливим, особливо в разі необхідності екстреної евакуації населення окупованої території на материкову частину України.

Про це в коментарі для сайту IPC-Генічеськ заявила координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, повідомила КПГ на сторінці у Фейсбук.

«Якщо ми говоримо про окуповані території, на яких залишається цивільне населення, то будь-який пункт виїзду вкрай важливий для евакуації, особливо для екстреної евакуації. Ми бачимо, що в будь-який момент ситуація може загостритися, може початися ескалація конфлікту, нові хвилі переслідування тощо. Якщо є можливість, треба зберігати якомога більше пунктів виїзду з окупованих територій. Тому правозахисники, і в тому числі наша організація, не підтримуємо рішення про закриття «Чаплинки», – підкреслила Скрипник.

Вона зазначила, що правозахисники не наполягали на розвитку сервісних зон на «Чаплинці», їх облаштування вимагали на «Каланчаку» і «Чонгарі». Оскільки набагато менше людей перетинають адмінмежу через «Чаплинку», ніж через інші контрольні пункти. Але збереження цього КПВВ правозахисники бачать вкрай важливим, хоча б як додатковий пункт виїзду, зокрема, якщо щось станеться з «Каланчаком».

Як повідомлялося раніше, з 19 жовтня припиняє функціонування контрольний пункт в'їзду на тимчасово окуповану територію Криму «Чаплинка».

Ще на цю тему