У Росії вивели з елінгу судно для тренування морської авіації

11:41 18.10.2021

У Росії вивели з елінгу спеціальне судно проєкту 14400 для тренування морської авіації військово-морського флоту.

Про це інформує Мілітарний.

На верфі ПАО «Судоремонтно-судостроительная корпорация» в місті Городець, Нижегородської області Росії, нещодавно виведено з елінгу морське спеціальне судно проекту 14400 для тренування морської авіації, яке вже тривалий час будується, повідомляють російські джерела.

Морське спеціальне судно проекту 14400 призначене для підготовки екіпажів палубної авіації, в тому числі для відпрацювання навичок льотного складу при посадці та зльоті гелікоптерів Ка-27/29/31 і Ка-52 з вертольотоносних кораблів ВМФ Росії.

Окрім підготовки екіпажів палубних гелікоптерів, на судні очікується випробовування різноманітних авіаційно-технічних засобів забезпечення польотів та радіоелектронних засобів управління авіацією.

Формальним замовником проекту 14400 виступає російське федеральне державне унітарне підприємство «Крыловский государственный научный центр» (КГНЦ). Спеціальне судно для тренування морської авіації військово-морського флоту заклали 28 червня 2018 року.

Планувалось введення до бойового складу вже у 2020 році, проте у 2019 році будівництво зупиняли через необхідність узгодження конструкторської документації.

Станом на 1 червня 2021 року роботи з будівництва все ще тривають, а новий термін здачі не повідомляється.

Проект розроблений ЦКБ «Балтсудопроект». Загальна вартість побудови складатиме близько 2 млрд російський рублів.

За даними розробника, судно проекту 14400 має мати повну водотоннажність 842 тонни, довжину – 66,9 м, ширину – 12,7 м. Повна швидкість судна – 12 вузлів, дальність плавання з повним запасом палива – 500 миль, автономність по запасах провізії та прісної води – 2 доби.

Судно буде оснащено злітно-посадкової майданчиком для гелікоптера класу Ка-27 і обладнано імітатором хитавиці.

Також, спеціалізоване тренувальне судно дозволить не залучати бойові кораблі для підготовки екіпажів палубної авіації. Ймовірно, буде приписано до 859-го Центру бойової підготовки та переучування льотного складу морської авіації ВМФ Росії, який базується у Ейську.

 

Ще на цю тему