Румунія купує S-70i Black Hawk

09:30 18.10.2021

Уряд Румунії оголосив рішення про купівлю багатоцільових гелікоптерів S-70i Black Hawk.

Про це інформує Мілітарний.

Румунія обрала гелікоптери Sikorsky S-70i Black Hawk в пошуково-рятувальному виконанні для державної служби надзвичайної ситуації (SMURD, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare), пише польське видання Altair. Уряд країни оголосив підсумки тендера на закупівлю 12 середніх багатоцільових гелікоптерів.

Переможцем була оголошена компанія Lockheed Martin (Sikorsky), яка запропонувала S-70i Black Hawk через свою дочірню компанію PZL Mielec в Польщі.

Замовлення розраховане на 4 машини за 93,5 млн євро та ще 8 одиниць авіатехніки. Вартість всього контракту становить 272,84 млн євро. Його реалізація займе 4 роки.

Вісім гелікоптерів повинні літати над сушею, інші чотири над морем.

Партнерами румунської програми повинні стати місцеві компанії, в тому числі Romaero, де планується створити центр сервісного обслуговування.

Гелікоптери, замовлені Румунією, мають виконувати пошуково-рятувальні роботи, здійснювати пожежну та медичну евакуацію.

Тендер оголосив 7 травня 2020 року Unitatea Speciala de Aviatie/SMURD. Рішення по тендеру було ухвалено 17 вересня 2021 року.

Польська компанія Polskich Zakładów Lotniczych Sp. z o.o., у січні повідомила про свою участь в румунському конкурсі із закупівлі 12 багатоцільових гелікоптерів.

S-70i «Black Hawk». Фото з відкритих джерел

PZL у Мельці, яка належить американській Lockheed Martin, змагалася за румунський контракт з двома європейськими виробниками. Airbus Helicopters пропонували лише 8 гелікоптерів (3 морських і 5 наземних), а Leonardo пропонував 12 за 299 млн євро, що майже на 10% більше, ніж польська PZL.

Національна апеляційна служба Румунії найближчими тижнями винесе рішення щодо угоди на прохання компанії Leonardo.

Ще на цю тему