У Туреччині розкритикували «створення альянсів всередині НАТО»

14:40 15.10.2021

Створення альянсів всередині НАТО, шкодять обороноздатності Альянсу та загрожують безпеці Європи.

Про це заявив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар на церемонії відкриття нового навчального року в Національному університеті оборони Туреччини, повідомляє Укрінформ.

«НАТО - це оборонний блок. Оскільки всі в ньому союзники, альянси між окремими членами послабляють і шкодять обороноздатності ЄС і НАТО. Вони бачать це. Але деякі країни не звертають на це уваги через власний егоїзм або політичні амбіції своїх лідерів, вони завдають шкоди як НАТО, так і ЄС, та загрожують безпеці всієї Європи», - сказав Акар.

Міністр наголосив, що у світі та регіоні відбуваються серйозні зміни, особливо у питаннях безпеки та оборони, й Туреччина уважно стежить за ними, зокрема за подіями на півночі Іраку, в Сирії, в Егейському морі, Східному Середземномор’ї, на Кіпрі, вживаючи відповідних заходів.

Крім того, Хулусі Акар повідомив, що з 24 липня 2015 року до нині було нейтралізовано 18609 терористів, з початку цього року - 2201.

Як повідомлялося, на початку жовтня Франція та Греція оголосили про укладання оборонної угоди, яка передбачає закупівлю Грецією трьох французьких військових кораблів на суму близько 3 млрд євро. Країни також задекларували взаємну підтримку у разі нападу на одну з двох країн. В Анкарі угоду вважають двостороннім військовим союзом, направленим проти Туреччини, союзника Франції та Греції по НАТО. В Афінах заявили, що укладена з Парижем угода не спрямована проти якоїсь окремої країни, а її тлумачення Туреччиною є неприйнятним.
 

Ще на цю тему