«Квадрига» зміцнює військово-політичну співпрацю України та Туреччини і безпеку Чорноморського регіону загалом

11:20 15.10.2021

Розвиток військово-політичної співпраці Києва та Анкари в форматі «Квадриги» та втілення масштабних економічних проєктів зміцнюють не лише Україну та Туреччину, але і безпеку Чорноморського регіону загалом.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє сайт Морські бізнес-новини України з посиланням на Урядовий портал.

«Україна та Туреччина працюють над розвитком стратегічного партнерства та одного з наших нових форматів міжнародної взаємодії − «Квадриги». У цьому форматі ми зміцнюємо військово-політичну співпрацю України та Туреччини і безпеку Чорноморського регіону загалом», − заявив міністр.

Він підкреслив, що серед регіональних альянсів та нових міжнародних форматів України, до яких входять Люблінський трикутник, Асоційоване тріо, Кримська платформа, саме «Квадрига» з Туреччиною має найбільш яскраво виражений безпековий вимір.

Дмитро Кулеба підсумував результати переговорів 7-8 жовтня у Львові з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу:

Рада стратегічного партнерства під головуванням Президентів України та Туреччини відбудеться у Києві на початку 2022 року.

  • Засідання «Квадриги» відбудеться у грудні 2021 року в Анкарі;
  • До кінця 2021 року Україна та Туреччина проведуть засідання Спільної комісії з торговельно-економічного співробітництва;
  • Туреччина готова працювати разом із Україною над залученням нових країн до Кримської платформи;
  • Підписано план консультацій між МЗС на 2022−2023 роки.

Відбулась домовленість створити спільну українсько-турецьку комісію комісію історичних досліджень під егідою глав МЗС.

У рамках «Квадриги» Україна та Туреччина опрацюють можливість масштабних спільних проєктів у літакобудуванні з використанням потужностей Державного підприємства «Антонов». На засіданні в Анкарі також йтиметься про подальший розвиток військово-технічної співпраці у виробництві безпілотників Bayraktar.

«Україна та Туреччина виступають як два потужних партнери, які зміцнюють один одного. Ми об’єднуємо унікальні українські технології виробництва двигунів і турецькі технології виробництва безпілотників для створення досконалих апаратів Bayraktar», − заявив Дмитро Кулеба.

Міністр нагадав, що Україна та Туреччина переходять до створення центрів тестування, тренування та сервісу, рухаються до виробництва безпілотників Bayraktar в Україні.
 

Ще на цю тему