Керченська криза: у Гаазі розпочався другий раунд дебатів у справі Україна проти РФ

08:20 15.10.2021

Міжнародний арбітраж, створений відповідно до Конвенції ООН з морського права, цього тижня проводить у Гаазі слухання у справі Україна проти Росії щодо затримання в листопаді 2018 року українських військових кораблів і моряків у Керченській протоці.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у четвер, 14 жовтня, у Гаазі розпочався другий раунд дебатів сторін.

14 жовтня, виступала РФ, а у п’ятницю , 15 жовтня, слово матиме українська делегація.

Варто зазначити, що вже не буде відкритих частин. Відкритим було лише вступне слово, зроблене агентами кожної зі сторін 11 та 12 жовтня.

11 жовтня слово мала російська сторона. РФ заперечує юрисдикцію арбітражу в Гаазі за позовом України.

12 жовтня виступала українська сторона. Україна закликала арбітраж визнати свою юрисдикцію у цій справі.

Слухання стосуються попередніх заперечень, поданих російською стороною, і проходять у будівлі Палацу миру в гібридному форматі.

25 листопада 2018 року біля берегів окупованого Криму російські прикордонники обстріляли і захопили три українські військові кораблі, а також затримали 24 моряків. Військовослужбовців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії (покарання за цією статтею передбачає до шести років ув'язнення). Україна вважає те, що сталося, порушенням імунітету військових кораблів.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу». 20 листопада вони прибули в порт Очаків.
 

Ще на цю тему