Україна у Гаазі вимагатиме від Росії компенсації за захоплення військових кораблів

20:20 13.10.2021

Україна у Міжнародному арбітражі домагатиметься компенсацій від Росії за захоплення в листопаді 2018 року українських військових кораблів і затримання моряків.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала директор Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України, глава делегації України Оксана Золотарьова.

«Це - справа України, відтак компенсація буде для України, яку вже потім Україна буде розподіляти відповідно до своїх цілей, відповідно до того, що заявляється про компенсацію. Наприклад, якщо заявляється про шкоду кораблям, то логічно, щоб компенсацію отримали Військово-Морські сили. Проте, зараз говорити про цю компенсацію зарано. Ми маємо спочатку пройти слухання по юрисдикції, потім має бути рішення по суті, а зазвичай питання компенсацій виносяться ще на третій етап, але сума з кожним днем стає все більшою і більшою», - сказала вона.

Вона також зазначила, що українська сторона закликає арбітраж визнати свою юрисдикцію у цій справі. Та наголосила, що це – справа про кричуще порушення імунітету військових кораблів.

«Такого в світі ніхто не робив», - підкреслила Золотарьова.

А також зазначила, що другий раунд дебатів сторін відбудеться 14 та 15 жовтня.

«В нас ще два дні слухань. В четвер виступатимуть росіяни, а в п’ятницю ми. Після того арбітраж буде вирішувати. Ми очікуємо протягом пів року це рішення. Ми дуже позитивно налаштовані», - зазначила вона.

Зараз у Гаазі проходять слухання у справі Україна проти Росії щодо нападу та захоплення в листопаді 2018 року українських військових кораблів і моряків.

11 жовтня слово мала російська сторона. РФ заперечує юрисдикцію арбітражу в Гаазі за позовом України.

12 жовтня виступала українська сторона.

25 листопада 2018 року біля берегів окупованого Криму російські прикордонники обстріляли і захопили три українські військові кораблі, а також затримали 24 моряків. Військовослужбовців обвинуватили в незаконному перетині кордону Росії (покарання за цією статтею передбачає до шести років ув'язнення). Україна вважає те, що трапилося, порушенням імунітету військових кораблів.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу». 20 листопада вони прибули в порт Очаків.
 

Ще на цю тему