Останній екзамен: Українські морпіхи долають психологічну смугу перешкод / Фото

13:40 13.10.2021

На одному з військових полігонів, що на Херсонщині, військовослужбовці-морпіхи складають надважкий іспит на право носити берет кольору морської хвилі. 

Обладнана тут психологічна смуга перешкод дає змогу перевірити не лише фізичні спроможності воїнів, а і їхню моральну стійкість, уміння працювати командою, вольові якості, силу прагнення стати морським піхотинцем України, повідомляє «Арміяinform».

З огляду на складність проходження смуги до випробування допускають лише тих військовослужбовців, які прослужили в морській піхоті понад пів року, склали заліки з фізичної підготовки, тактики застосування підрозділів морської піхоти та знань положень Кодексу морського піхотинця.

Смуга входить до програми підготовки українських морпіхів і є єдиною для всіх підрозділів, незалежно від місця їхньої дислокації чи виконання завдань. Завдовжки вона більше ніж п’ять кілометрів. На шляху військовослужбовці проходять численні спеціальні ділянки, де долають різноманітні перешкоди, штурмують позиції противника, захоплюють будівлі, евакуюють поранених, виконують вправи стрільб після фізичних навантажень тощо.

Елементи психологічної смуги відтворюють переважно ті завдання, які притаманні українській морській піхоті. Упродовж усієї дистанції кожну групу супроводжують досвідчені інструктори, на найбільш небезпечних етапах чергують представники медичної служби. Бо, за словами самих морпіхів, фізичне навантаження в рази збільшує те, що переважна частина смуги обладнана в пісках.

Проте на першому місці все ж залишаються психологічні випробування. Воля, бажання будь-що виконати поставлене завдання і, найголовніше, не залишити в біді своїх побратимів — саме ці риси характеру визначальні для надання військовослужбовцям права носити штормовий берет.

Звісно, не всі військовослужбовці з огляду на фізичну підготовку чи морально-вольові якості змогли подолати смугу перешкод. У командуванні морської піхоти зазначають, що це не буде «вироком» для них. Після роботи над собою вони зможуть повторити спробу під час наступного, весіннього етапу складання іспиту.

Проте все ж більшість кандидатів досягають лінії фінішу. Усі, хто пройшов випробування, на День захисників і захисниць України проголосять урочисту клятву, після якої надінуть омріяний берет кольору морської хвилі.

Всі фото: Арміяinform

 

Ще на цю тему