«Змушують замовкнути». Адвокат розповів, чому політв'язня Джеляла відправили на «психолого-психіатричну експертизу»

19:45 12.10.2021

Окупаційна «влада» Криму перевела заарештованого на території півострова першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла до психіатричної лікарні для проведення начебто експертизи, але насправді у такий спосіб змушують кримського татарина замовкнути.

Таку мету ухвалення «слідчим» рішення назвав адвокат Микола Полозов в ефірі Радіо НВ.

«З одного боку, це спроба слідчого якимось чином убезпечити себе і заздалегідь мати експертизу для того, щоб потім справа не розвалилася через те, що хтось із обвинувачених може бути не зовсім осудним. Але в цій справі це не має абсолютно ніякого значення. <...> Друга мета слідства — це, звичайно ж, спробувати якомога далі сховати Нарімана від громадськості», — зазначив Полозов.

Адвокат нагадав, що оскарження обрання запобіжного заходу Джелялу суд розглядав у закритому режимі, а сам затриманий брав участь у засіданні віддалено — з СІЗО.

«Таким чином влада намагається змусити його замовкнути для того, щоб в суді він не міг зробити заяву як в цілому по справі, яку йому інкримінують, так і про умови утримання. Якщо він буде перебувати в психіатричній клініці на цій експертизі, наприклад, 28 днів (це максимальний термін), то тоді на суд щодо продовження запобіжного заходу, куди його зобов’язані привезти в будь-якому іншому випадку, його доставляти також не будуть і суд пройде без його участі», — розповів Полозов.

3−4 вересня в Криму російські силовики провели обшуки та затримали 5 осіб у так званій справі про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне. Серед затриманих опинився кримськотатарський політик і активіст Наріман Джелял.

Джеляла спочатку звинуватили у пособництві в диверсії на газопроводі Перевальному, а потім перекваліфікували обвинувачення на «вчинення диверсії» (частина 1 статті 281 КК РФ). Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

«Суд» в окупованому Криму ухвалив рішення про тримання його під вартою до 3 листопада.

У п’ятницю, 8 жовтня, контрольована РФ окупаційна «влада» Криму перевела Нарімана Джеляла з СІЗО до психіатричної лікарні. Захист Джеляла збирався оскаржити рішення слідства.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар назвала таке рішення «каральною практикою в найкращих радянських традиціях».

Ще на цю тему