Сімферополь: адвокат повідомила, чим закінчилися масові затримання кримських татар під судом

16:01 12.10.2021

Затриманих російської поліцією 11 жовтня під судом у Сімферополі кримських татар утримували в поліцейському відділі протягом 14 годин. Після цього відпустили всіх, окрім двох активістів – Ділявера Меметова і Решата Паралмова – вони залишаються в ІТТ.

Про це адвокат Ліля Гемеджи розповіла «Кримській солідарності».

«Стосовно затриманих слухачів, які прийшли під будівлю суду, складені поліцією протоколи. Протоколи були різні – за статтями про одночасне перебування громадян із порушенням санітарних норм, перешкоді руху транспортних засобів, пішоходів і таке інше. При складанні протоколів були порушення – нашим підзахисним не роз'яснювали їхні права. Двоє людей були адміністративно затримані, їх відвезли в ІТТ на бульвар Франка в Сімферополі. Всіх інших відпустили по домівках до розгляду адміністративної справи в суді», – розповіла Ліля Гемеджи.

На її думку, такі дії поліції – це «спроба відбити охоту» у всіх, хто приходить до будівлі судів як слухачі або групи підтримки заарештованих і засуджених кримських татар.

Гемеджи повідомила, що стосовно затримання біля будівлі суду кримських татар скарги відправили в прокуратуру і відділення російської поліції в Криму.

11 жовтня в Сімферополі під будівлею суду, де мали розглядати апеляцію на вирок у красногвардійській «справі Хізб ут-Тахрір», російські силовики затримали 15 кримських татар.

Пізніше цього ж дня адвокати повідомили про затримання ще п'ятьох людей біля відділу поліції Центрального району Сімферополя, на них оформили адміністративні протоколи.

«Правоохоронці» Криму не повідомляли і не коментували масові затримання в Сімферополі 11 жовтня.

Ще на цю тему