Росія перетворює Крим у ядерний відстійник – розвідка

09:01 12.10.2021

Дії російської окупаційної адміністрації на Кримському півострові можуть призвести до екологічної катастрофи у всьому Чорноморському регіоні.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці заявив начальник Головного управління розвідки МО України бригадний генерал Кирило Буданов.

«Тактична ядерна зброя в Криму, а тепер ще й намір розмістити на окупованому українському півострові установки зі збагачення урану, виробництво матеріалів подвійного призначення і застосування технологій, пов’язаних з ядерною зброєю, – все це може перетворити Крим у ядерний відстійник. Екологічна ситуація в цілому регіоні буде під загрозою», – зазначив Буданов.

За його словами, починаючи з 1999 року, РФ різко змінила ядерні положення Концепції національної безпеки і почала відстоювати «принцип деескалації» в своєму ядерному шантажі. Головна роль відводиться тактичній ядерній зброї. Постійні погрози застосування такої зброї в конвенціональних цілях покликані створити атмосферу «ядерного психозу» як у самій Росії, так і в сусідів.

Очільник воєнної розвідки України також наголосив, що Путін фактично використовує уроки радянської ядерної пропаганди, яка мала на меті залякування Заходу, але призвела насправді до формування стратегії взаємного гарантованого знищення.

Буданов переконаний, що в основі такої позиції російських тактиків і стратегів є тверде переконання, що якщо Росія погрожуватиме використанням ядерної зброї, то ворог буде змушений піти на поступки.

«У кращих традиціях холодної війни режим Путіна досягає психологічного ефекту так званого балансування низки країн «на межі війни». Ядерні маневри Росії в Арктиці, ядерні погрози країнам Східної Європи, а також програма ядерного розгортання в Криму, що створює проблеми всьому Чорноморському регіону, – це єдиний фронт нестабільності та непевності», – наголосив Буданов.

На його думку, в контексті екологічної загрози, що нависла над Кримом від ядерних намірів РФ, Україна повинна консолідувати зусилля всіх країн Чорноморського регіону та Східної Європи щодо протидії таким намірам російського режиму.

«На карту поставлено майбутнє не лише Криму та України, але й усієї Європи. Ми повинні чітко сказати на весь світ: «Ні ядерному відстійнику в Криму!», – зазначив Буданов.

Як повідомлялося раніше, 13 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що намір Росії розмістити в окупованому Криму ядерну зброю є глобальною загрозою, і Україна буде використовувати всі можливості для стримування активності Кремля у цьому напрямку.

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова у виступі на форумі «Україна 30. Міжнародна політика» заявила, що Росія вже розмістила в окупованому Криму потенційні носії ядерної зброї.

Ще на цю тему