Кримська платформа: який ефект після саміту

08:15 12.10.2021

Після саміту Кримської платформи, що відбувся 23 серпня, пройшло півтора місяця. Чи є якісь явні зрушення в справі деоккупціі Криму? Вжито чи якісь дієві заходи?

Експерти постаралися прокоментувати для видання «Коментарі-Україна».

Нардеп V, VI і VII скликань, ексзаступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху «Сила права» Андрій Сенченко підкреслює, що однією Кримської платформою домогтися деокупації Криму неможливо.

«Її завдання – повернути питання деокупацію Криму в світову порядку денного. І те, що це почалося на інавгураційній конференції 23 серпня і триває зараз – дуже важливо, – упевнений Андрій Сенченко. «Наприклад, Латвія найближчим часом має намір провести міжнародну конференцію з деокупацію Криму. І це все – хвилі від старту Кримської платформи. Так що свою роль вона відіграє». Інша справа, зазначає експерт, що зараз повинна бути многовектора робота, в першу чергу, по лінії МЗС. І вона повинна стосуватися не тільки офіційних кіл, офіційних контактів в інших країнах. Потрібно працювати з українськими діаспорами, ЗМІ, з громадськістю в країнах, де є наші посольства. Все це вимагає витрат – і тимчасових, і фінансових.

«Зовнішньополітичний фронт повинен набагато інтенсивніше фінансуватися українською державою. І зараз, коли готується до прийняття бюджету України на 2022 рік, дуже важливо приділити більше уваги посиленню армії і створенню додаткових можливостей для активного просування на дипломатичному фронті», – підкреслює Андрій Сенченко.

Заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаев нагадує, що після участь у Кримській платформі в Криму окупантами був заарештований перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джеляль. «Якщо після демонстративного арешту і відмінного кримінальної справи проти Нарімана Джелялова, який брав участь в інавгураційній саміті Кримської платформи, немає спільної заяви країн і організацій, які брали участь в тому ж саміті, про що можна говорити далі? Поки з Кримської платформою все виглядає, скажімо, не оскільки хотілося б», – зазначає Айдер Муждабаев.

«Навіть проявити елементарну солідарність на захист кримських татар – учасників заходу – чомусь не виходить».

Нагадаємо, тогова декларація саміту «Кримської платформи» включає в себе зобов'язання ввести додаткові санкції відносно РФ у разі подальшої агресії.

Про це розповів Володимир Зеленський під час заключного виступу на саміті «Кримської платформи».

 

Ще на цю тему