У Сімферополі під будівлею суду затримали людей, які прийшли підтримати засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір»

20:40 11.10.2021

У Сімферополі кримські татари прийшли під будівлю підконтрольного Росії Кримського гарнізонного військового суду, де по відеозв'язку 11 жовтня має відбутися розгляд апеляційної скарги на вирок фігурантам красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір».

Фігуранти красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір». Фото Крим.Реалії

Російські силовики затримали кількох людей для «перевірки документів». Вони посилалися на заборону масових заходів через COVID-19. Трансляцію з місця події вела «Кримська солідарність», пише Крим.Реалії.

Російські поліцейські проводили затриманих в автобус і попередили інших присутніх про затримання.

У лютому 2019 року в будинках кримських татар у селищі Октябрське Красногвардійського району Криму російські силовики провели обшуки. Пізніше в управління ФСБ Росії в Сімферополі вивезли Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова і Рустема Емірусеїнова.

ФСБ Росії стверджує, що затримані жителі Красногвардійського району причетні до діяльності забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив трьох фігурантів красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір» загалом на 42 роки тюремного ув'язнення. Так, Рустему Емірусеїнову дали 17 років з відбуванням перших двох років у в'язниці, решта – на суворому режимі. Арсену Абхаїрову – 13 років з відбуванням перших двох років у в'язниці. Ескендеру Абдулганієву – 12 років, також з відбуванням у в'язниці перших двох років.
 

Ще на цю тему