У Брюсселі назвали три ключові теми саміту Україна-ЄС

20:20 11.10.2021

Основними темами саміту Україна-ЄС, який має відбутися 12 жовтня в Києві, стануть імплементація двосторонньої Угоди про асоціацію Україна-ЄС, боротьба з COVID-19 та діалог у сфері безпеки.

Про це повідомив офіційний представник ЄС, передає кореспондент Укрінформу.

«Цей саміт дасть важливу можливість зміцнити політичну асоціацію та економічну інтеграцію з ЄС. У нас для цього є солідна основа – Угода про асоціацію від 2017 року та Поглиблена і всеосяжна зона вільної торгівлі (ПВЗВТ), яка діє з 2016 року та дозволила значно збільшити обсяги двосторонньої торгівлі й українського експорту до ЄС. Це буде можливість підбити підсумок імплементації Угоди про асоціацію – де ми перебуваємо, і як рухатися далі», – сказав представник ЄС.

Він зауважив, що сторони розпочали процес уточнення та перегляду чинної Угоди про асоціацію, виходячи із практичного досвіду її імплементації. Наразі як ЄС, так і Україна проводять відповідну оцінку Угоди, щоб представити підсумки цієї роботи під час наступного двостороннього саміту у Брюсселі в 2022 році.

«Водночас важливо продовжувати тісну співпрацю з Україною у галузі зміцнення верховенства права та процесу реформ. Хочу наголосили – змістовна імплементація судової реформи та продовження боротьби проти корупції – обидва ці напрямки є ключовими», – підкреслив офіційний представник ЄС.

Він наголосив на тому, що ЄС прагне розбудовувати тісніші взаємини з Україною. У цьому контексті, як очікується, під час київського саміту будуть підписані три важливі угоди. Перша з них стосується Спільного авіаційного простору, що створить нові комерційні можливості для авіакомпаній, зокрема введе Україну у так званий low cost-авіапростір, що, своєю чергою, збільшить пасажиропотік та відкриє нові можливості перед туристичною галуззю України.

Ще дві угоди стосуються асоціації України з європейськими програмами Horizon Europe та Creative Europe. Обидві мають сприяти розвитку співпраці у науковій сфері, обмінам між науковцями та дослідниками, а також відкриттю нових перспектив для молоді в отриманні якісної освіти.

Ще одна ключова тема, що прозвучить під час саміту, за словами джерела, – це координація зусиль у боротьбі з COVID-19: у цій сфері ЄС зможе продемонструвати високий рівень солідарності та взаємних зобов’язань. Зокрема, ЄС виділив Україні пакет негайної допомоги у сумі 190 млн євро для боротьби з інфекцією, та пакет макрофінансової допомоги у сумі 1,2 млрд євро для подолання соціальних та економічних наслідків пандемії. Цей пакет допомоги сумарно перевищує будь-які подібні програми, що ЄС здійснював з іншими країнами-партнерами за межами Євросоюзу.

«Ми в Брюсселі багато говорили про інвестиційний план для Західних Балкан під час саміту минулого тижня. Хочу повідомити, що щось подібне буде зроблено й для України. Буде представлений інвестиційний пакет у розмірі 6,5 млрд євро. Він виділятиметься в рамках економічної інвестиційної програми, яка допоможе збільшити обсяги приватних інвестицій», - зазначив представник ЄС.

Ще один важливий пункт для обговорення під час київського саміту, за словами європейського джерела, – це безпека, яка буде однією з центральних тем.

«Євросоюз та президент Мішель (президент Європейської ради Шарль Мішель – ред.) постійно наголошували на тому, що ЄС має непохитну підтримку суверенітету України та її територіальній цілісності. Президент сам був присутній у серпні на міжнародному саміті Кримської платформи. Це була можливість підкреслити, що незаконна (російська – ред.) анексія, ситуація в Криму та навколо нього мають залишатися високо у міжнародному порядку денному», – сказав представник ЄС.

Він зауважив, що ЄС буде продовжувати підтримувати дипломатичні зусилля із вирішення конфлікту на сході України, зокрема у Нормандському форматі, в рамках ОБСЄ та Тристоронньої контактної групи.

«Я очікую, що під час саміту лідери підтвердять зобов’язання ЄС імплементувати та дотримуватися політики невизнання (окупації Криму – ред.), включаючи застосування обмежувальних заходів. І я думаю, що також будуть дискусії, що ми можемо робити разом для подолання певних гібридних загроз і дезінформації, з яким стикаються часто як Україна, так і ЄС», – зауважив європейський представник.

12 жовтня, у першій половині дня в Києві відбудеться саміт Україна-ЄС. За повідомленням європейських джерел, президенти Європейської ради Шарль Мішель та Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, які представлятимуть європейську сторону на переговорах із пПрезидентом України Володимиром Зеленським, вирушать та прибудуть до Києва вже у понеділок, 11 жовтня.
 

Ще на цю тему