Каральна практика:  Джелялова примусово направили до психлікарні

08:45 11.10.2021

Рішення направити заарештованого в окупованому Криму першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова до психіатричної лікарні для проведення експертизи є каральною практикою.

Про це перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова написала у Твіттері, передає Укрінформ.

«В тимчасово окупованому Криму Нарімана Джеляла безпідставно та примусово направили в стаціонар психіатричної клініки для проходження так званої "психолого-психіатричної експертизи". Вона триватиме більш ніж 20 днів. Каральна практика в "кращих" радянських традиціях», – заявила вона.

Раніше адвокат Микола Полозов поінформував, що першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова 7 жовтня перевели із СІЗО у відділення психіатричної лікарні, де проводиться стаціонарна психолого-психіатрична експертиза стосовно підслідних осіб, яких тримають під вартою. Експертиза триватиме від 21 до 28 днів.

Адвокат нагадав, що раніше Джелялов відмовився проходити психіатричну експертизу, оскільки підстав для її призначення не було.

3 і 4 вересня в Криму силовики провели незаконні обшуки і затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Ельдара Одаманова, Азіза й Асана Ахтемових, Шевкета Усеїнова.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова і братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеїнов отримали 14 і 15 діб «адміністративного арешту» відповідно, після закінчення якого були звільнені.

Джелялова спочатку звинуватили у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували обвинувачення на «вчинення диверсії» (частина 1 статті 281 КК РФ). Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

1 жовтня так званий Верховний суд Криму на закритому засіданні розглянув апеляційну скаргу на його арешт і ухвалив рішення про тримання його під вартою до 3 листопада.
 

Ще на цю тему