Екологічну кризу в Криму обговорили на міжнародних майданчиках

20:15 08.10.2021

5 жовтня експерт Асоціації професор Бабин взяв участь у першій сесії Форуму Програми ООН з навколишнього середовища «Наука, управління, бізнес для Азії і Тихого океану», яку було проведено за участі авторитетних вчених та посадових осіб держав і міжнародних організацій.

У своєму повідомленні учасникам Форуму ООН в рамках панелі, присвяченій протидії зоогенним пандеміям, експерт «АРК» вказав на кричущу ситуацію загибелі тисяч водоплавних птахів у вересні 2021 року в окупованому Криму.

Експерт асоціації підкреслив, що питання боротьби з зоонозами стали вкрай гострими для сучасного міжнародного екологічного і морського права. В якості актуального прикладу доктор Бабин вказав сааме на ситуацію раптової загибелі понад 7 тисяч водоплавних птахів (Podiceps nigricollis та інших) у вересні 2021 року в водах затоки Сиваш і Азовського моря.

Очевидно, що ця епізоотія була викликана невідомою вірусною інфекцією, причому дані води є основним місцем міграції птахів з Європи до Азії та Африки. Але оскільки ці води Сиваша і Азовського моря є територією українсько-російського міждержавного конфлікту і де-факто стали «сірою зоною» без будь-якої реальної можливості відвідування їх незалежними зоологами, медиками та іншими вченими, то справжні причини і можливі наслідки такої раптової епізоотії невідомі та напевно залишаться невідомими, підкреслив доктор Бабин. Так що сучасні міждержавні морські конфлікти також необхідно враховувати в питанні боротьби з зоогенние захворюваннями, констатував експерт Асоціації. Професор Бабин надав учасникам Форуму ООН додаткову інформацію про уразливість екосистем затоки Сиваш, зібрану в недавніх дослідженнях «АРК».

Також наша Асоціація повідомила понад тридцять міждержавних та авторитетних недержавних природоохоронних організацій про недавній виток нафти біля порту Темрюк, що загрожував північному узбережжю Керченського півострова з його унікальними екосистемами. Даний розлив стався з судна «Леді Лейла» компанії «Альфа-Лізинг» російського олігарха Михайла Фрідмана, раніше вже відзначеного у скандалах зі знищенням морських екосистем, а також із фінансуванням сумнівних проектів в Україні.

Дане повідомлення «АРК» вже отримало відгуки від низки екологічних структур і було розміщено на їх веб-ресурсах.

Ще на цю тему