Боррель: Росія та Туреччина знають, що ніколи не стануть наддержавами

18:21 08.10.2021

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель висловив думку, що ні Росія, ні Туреччина не стануть «наддержавами».

Виступаючи у п’ятницю на форумі «Нова економіка» у Мадриді, він заявив, що зараз у світі існує група держав, які «намагаються отримати вигоду» з тієї чи іншої ситуації, пише УНН.

«Там знаходяться такі важливі країни, як Росія, Індія і Туреччина, які раніше були імперіями, знову хочуть ними стати, особливо Росія і Туреччина. Це великі держави, вони знають, що не будуть наддержавами, але хочуть бути і є регіональними державами, у них є військова сила, і вони готові використовувати її і використовують», – сказав Боррель.

При цьому він додав, що РФ «має екстраординарну значущість для Європи». Глава європейської дипломатії вважає, що у відносинах з Москвою «необхідно знайти зважену позицію». «Потрібно намагатися взаємодіяти з багатьох напрямків», – підкреслив він.

Влітку Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Євросоюзу слід шукати шляхи взаємодії з Росією.

Він тоді сказав, що у ЄС: «повинні шукати шляхи порозуміння з Росією з питань, (для вирішення) яких потребуємо її». «Політика не може бути заснована тільки на санкціях, але настає момент, коли їх необхідно ввести, тому що в іншому випадку це означало б, що ви обмежуєтеся заявами», – уточнив глава дипломатії ЄС.

Також глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель представив 16 червня спільну заяву зовнішньополітичної служби ЄС і Єврокомісії (ЄК) про відносини з Росією, в якій ЄС дотримуватиметься трьох принципів: протидіяти, стримувати, взаємодіяти.

Ще на цю тему