Секретний свідок у «справі Шихаметова» уникає явки в російський суд - адвокат

17:01 08.10.2021

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону (РФ) на слуханні щодо кримського татарина Яшара Шихаметова зірвався допит таємного свідка «Алієва», який, на думку захисту, може переховуватися від органів ФСБ.

Про це повідомляє у Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Яшара Шихаметова судять за ймовірні зв'язки з ісламською політичною партією Хізб ут-Тахрір, забороненою в РФ, але яка відкрито діяла у Криму до 2014 року. Таємний свідок не з'явився на процес, це вже неодноразова практика», – йдеться в повідомленні з посиланням на адвоката Олексія Ладіна.

За його словами, на засіданні був запланований допит секретного свідка під псевдонімом Алієв, але з неназваних причин його явка не була забезпечена, що стає вже традиційним для даної категорії «справ».

«Свідки йдуть дуже неохоче на ці слухання, може бути, навіть ховаються від органів ФСБ. Раз по раз процеси зриваються», – сказав адвокат.

Звинувачення клопотало про зміну порядку дослідження доказів і замість допиту «суд» зайнявся вивченням матеріалів «справи». Зокрема, був представлений протокол огляду диска з прослуховуванням ФСБ з так званих конспіративних зборів «учасників Хізб ут-Тахрір», до яких зарахували Яшара Шихаметова.

Наступне судове засідання, на яке сторона звинувачення пообіцяла забезпечити явку секретного свідка, призначене на 20 жовтня.

Як повідомлялося, 17 лютого 2021 року одразу в декількох районах Криму пройшли масові обшуки в будинках кримських мусульман, після яких були затримані, а потім заарештовані шестеро осіб - Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Ернест Ібрагімов й Олег Федоров.

Усім ставиться за провину членство в ісламській політичній партії Хізб ут-Тахрір, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України і більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Ще на цю тему