«Стало набагато гірше». Адвокат Полозов розповів про тортури кримськотатарських політв'язнів

16:01 08.10.2021

Полозов повідомив, що в СІЗО тримають десятки кримських татар похилого віку, у яких є проблеми зі здоров'ям.

Адвокат Микола Полозов 8 жовтня у Facebook повідомив, що умови тримання у в'язницях Росії політв'язнів – громадян України погіршилися.

«Минуло трохи більше ніж місяць від мого останнього поста про стан умов тримання політв'язнів у російських в'язницях, зокрема про людей похилого віку, людей з інвалідністю – тих, кому з об'єктивних причин перебування в ув'язненні дається набагато важче. Стало набагато гірше», – заявив Полозов.

Він підкреслив, що тортури є системною практикою в пенітенціарних установах РФ.

«Важливо зрозуміти, що все це відбувається просто зараз. У нас на очах. Рівно місяць тому у Криму катували братів Асана і Азіза Ахтемових, застосовували електрику, прикріплюючи електроди до вух і пропускаючи струм просто через мозок. Погрожували застрелити. Нелюдське і принизливе для людської гідності поводження буквально днями російська влада допустила стосовно кримськотатарського політв'язня – фігуранта справи другої Сімферопольської групи Сервета Газієва», – написав адвокат.

За його словами, окрім тортур, тюремники застосовують інші форми тиску на політичних в'язнів. Зокрема не надають їм медичної допомоги.

«Український політв'язень Іван Яцкін, який перебуває в СІЗО Сімферополя, протягом кількох місяців не може отримати належної медичної допомоги. У нього загострення хронічного захворювання судин, що потребує щонайменше серйозного медичного обстеження, а можливо, і оперативного втручання. Загострення сталося після тортур і нелюдського поводження з ним у СІЗО «Лефортово», коли в лютому цього року його насильно вивели в літньому одязі та шльопанцях на мороз і залишили там, після чого в нього було обмороження ніг», – розповів Полозов.

Він додав, що в СІЗО перебувають десятки кримських татар похилого віку, у яких є проблеми зі здоров'ям.
 

Ще на цю тему