Туреччина звернулись до США з запитом придбати ще 40 нових F-16

14:21 08.10.2021

Туреччина звернулись до США з запитом придбати ще 40 нових багатоцільових винищувачів F-16 Viper.

Про це пише Reuters.

В запит також включено пакет на модернізацію майже 80 наявних на озброєнні турецьких повітряних сил літаків цього типу.

Угода, вартість якої оцінена у мільярди доларів, все ще опрацьовується за програмою іноземних військових продажів (Foreign Military Sales, скор. FMS), який підлягає затвердженню Державним департаментом США, а також Конгресом США, який може блокувати угоди.

Запит на бойові літаки, ймовірно, буде важко отримати схвалення Конгресу США, де настрої щодо Туреччини за останні роки сильно погіршилися, насамперед через закупівлю Анкарою російських зенітних ракетних комплексів С-400.

У грудні 2020 року Вашингтон наклав санкції на Туреччину, у санкційний список внесли Дирекцію оборонної промисловості Туреччини та її керівника Ісмаїла Деміра та ще трьох співробітників.

Відтоді США неодноразово закликали Туреччину утриматися від закупівлі нового російського озброєння. Але минулого тижня президент Туреччини Таїп Ердоган заявив, що Анкара все ще має намір закупити у Росії другу партію С-400, що може поглибити розрив з Вашингтоном.

Придбання попередніх партій винищувачів F-16 для Туреччини відбувалось у декілька етапів починаючи з 1980-х років.

Перші вісім виготовлених у США передали Туреччині у 1987 році, решта винищувачів збиралась з частковою локалізацією у Туреччині, детально про це у матеріалі:

Фіналізували угоду через два роки – 5 грудня 2008 року TAI та головним підрядником Lockheed Martin отримала замовлення на виробництво нових літаків загальною сумою у 1,78 млрд доларів, нова програма отримала назву Peace Onyx IV F-16.

Ще на цю тему