«Центр створив сепаратистські настрої». Журналістка Маша Гессен прогнозує розвал Росії

13:41 08.10.2021

Журналістка Маша Гессен, яка 20 років працювала в Росії, а у 2014 році вдруге в житті емігрувала в США, в інтерв'ю НВ спрогнозувала розвал Росії у випадку її демократизації.

На питання про те, чи можлива демократична Росія в її нинішніх географічних межах, Гессен відповіла, що сумнівається в цьому.

«Річ навіть не в тому, що це в принципі неможливо. А в тому, що важко собі уявити в нинішній ситуації, що якісь кардинальні політичні й соціальні зміни можуть відбутися без розвалу країни. Загалом без зміни, скажімо так, географічних кордонів, взаємин між центром і суб'єктами федерації. Ці відносини настільки зіпсовані, вони настільки безладні, центр настільки висмоктав узагалі всю кров і створив фактично сепаратистські націоналістичні настрої на місцях, навіть там, де їх ніколи не було останні 20 років», – пояснила вона.

За словами журналістки, вона не може уявити, що «можна буде випустити цього джина з пляшки і він не призведе до того, що якісь суб'єкти відокремляться».

Гессен додала, що, на її думку зміна російських кордонів варта демократизації.

«Мені здається, розвал імперії – це навіть скоріше самоціль, ніж ціна. Тож безумовно», – сказала вона у відповідь на відповідне питання.

Маша Гессен – дослідниця радянської та пострадянської російської історії, вона керувала московським бюро служби Радіо Свобода та була головною редакторкою журналу Вокруг света. Гессен — авторка книжок Людина без обличчя. Неймовірне сходження Володимира Путіна та Минуле це історія: як тоталітаризм відновив Росію. Вони досі не вийшли російською мовою, проте стали бестселерами в США та Європі.

Сьогодні Гессен живе і працює в Америці, є постійним автором у The New York Times, The Washington Post та інших популярних виданнях.

Ще на цю тему