Туреччина приймає на озброєння нову вітчизняну торпеду AKYA / Відео

15:40 05.10.2021

ВМС Туреччини приймають на озброєння нову вітчизняну важку 533-мм торпеду AKYA.

Про це інформує Мілітарний.

Турецька оборонна компанія Roketsan завершила розробку 533-мм торпеди AKYA, нею будуть озброєнні підводні човни, пише Defense Turk. Нова важка торпеда завершила всі випробування та незабаром надійде на оснащення турецьких Військово-морських сил.

Торпеда буде мати підвищену точністю завдяки технологічним та технічним напрацюванням компанії Roketsan. AKYA, випробування якої завершилися в січні 2021 року, повинна оновити арсенал ВМС Туреччини.

Рішення про старт розробки нової турецької торпеди для озброєння підводних човнів прийняли у 2009 році.Роботи проводилися Управлінням оборонної промисловості Туреччини (SSB), а також ArMerKom-TUBITAK та Roketsan. За проєктування гідролокаційної системи нової торпеди відповідала ArMerKom, а бойової частини та системи наведення – Roketsan.

Остаточний монтаж також проводиться на об’єктах Roketsan. Також як підрядник до робіт залучалась компанія ASELSAN.

Перші стрільби нового типу торпед відбулися ще у 2013 році.

У січні, цього року під час завершальних випробувань, відбулися успішні пуски торпеди в Мармуровому морі з підводного човна TCG GÜR.

AKYA має дальність ураження понад 50 км, а швидкість руху 45 вузлів. Вибух бойової частини відбувається за рахунок датчика наближення до цілі або від удару в борт ворожого судна.

Торпеда призначена для ураження підводних човнів та надводних кораблів. Наведення відбувається за допомогою комбінованої активної та пасивної гідроакустичної системи, що забезпечує протидію можливим перешкодам.

Турецька важка торпеда AKYA має поступово замінити на озброєнні турецьких підводних човнів західні торпеди Mk14, Mk23, Mk37 Mod 2, Mk37 Mod 3, SST-4 Mod 0 та Mk24 Mod 2 TigerFish.

Ще на цю тему