«Північний потік-2» почали заповнювати газом

10:00 05.10.2021

Добудований у вересні російський газопровід «Північний потік – 2» вже почали заповнювати газом.

Про це повідомляється на сайті проєкту Nord Stream – 2, пише ZN,UA.

Зараз наповнюють першу нитку газопроводу, на другій нитці тривають попередні етапи введення в експлуатацію.

Першу нитку заповнюватимуть поступово для створення необхідного тиску та збору інформації для наступних технічних випробувань.

Перед заповненням газом на цій ділянці провели зовнішній і внутрішній огляд за допомогою спеціальних датчиків.

У середині вересня радниця голови правління «Нафтогазу» Олена Зеркаль заявила, що запустити газопровід у жовтні не реально: попри рішення німецького регулятора та суду, запуск «Північного потоку-2» неможливий без сертифікації Nord Stream 2 AG як незалежного оператора газотранспортної системи.

Водночас на сайті проєкту стверджують, що газопровід пройшов всю необхідну сертифікацію. Датське енергетичне агентство також підтвердило, що для введення в експлуатацію Nord Stream 2 виконані всі умови, в тому числі сертифікаційні.

Німеччина і США в останні місяці декларували готовність ініціювати нові санкції проти Росії, якщо після запуску «СП-2» Кремль спробує залишити Україну без транзиту. Україна скептично ставиться до обіцянок, продовжуючи вимагати конкретних гарантій на найближчі роки, і домагатися зупинки геополітичного проєкту Кремля.

9 вересня в Німеччині відбулася зустріч представників Росії і ФРН, присвячена транзиту газу через Україну. Після цього в Москві заявили: Росія не має наміру зупиняти транзит газу через територію України після запуску «Північного потоку-2». Але у МЗС РФ кажуть, що це питання залежить від обсягів майбутніх європейських закупівель та конкурентоспроможності альтернативних маршрутів.
 

Ще на цю тему