«Бахчисарайська справа»: суд у Росії долучив відео захисту, що суперечать свідченням ФСБ

09:00 05.10.2021

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону захист фігурантів третьої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» переконав суд долучити до матеріалів «справи» відеоролики, що суперечать показанням свідків із ФСБ.

Про це в Фейсбуці повідомляє «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«У Південному окружному військовому суді на слуханні по третій бахчисарайській «справі Хізб ут-Тахрір» були вивчені відеоролики, зняті під час обшуку у Османа і Сейтумера Сейтумерових. Їхній зміст відрізняється від того, що раніше говорили співробітники ФСБ в якості свідків», - йдеться в повідомленні.

Як уточнили в «Кримській солідарності», адвокат Назім Шейхмамбетов переконав суддю Ігоря Костіна переглянути відеоролики обшуків у братів Сейтумерових, які були зроблені очевидцями подій, зокрема журналістами «Кримської солідарності», а також самими силовиками.

Зокрема, захист звернув увагу суду на факт оперативної зйомки, яка є у вільному доступі на сайті так званої пресслужби ФСБ, проте яку заперечували раніше допитані свідки з даного відомства.

Завдяки відео виявлено, що обшук проходив і у Сейтумера Сейтумерова, незважаючи на зворотні твердження спецслужб.

Крім того, на кадрах обшуку у Османа Сейтумерова можно побачити, що кількість силовиків у нього вдома значно перевищує ту, яку назвали у своїх показаннях свідки.

Суд долучив відео і фото до матеріалів даної кримінальної справи попри заперечення з боку звинувачення.

11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки одразу в декількох домівках кримських татар: Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера і Османа Сейтумерових, їхнього дядька Рустема Сейтмеметова. Також обшук був проведений вдома у екс-активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено залишив Крим.

Всім затриманим інкримінується членство в організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії заборонена з 2003 року, але в Україні і більшості країн світу діє на рівні національних законодавств. Троє з обвинувачених - Рустем Сейтмеметов, брати Осман і Сейтумер Сейтумерови, які до 19 листопада 2020 року перебували в СІЗО Сімферополя, були етаповані до ізолятора Ростова-на-Дону.

Четвертий фігурант справи - Амет Сулейманов - утримується під домашнім арештом у Бахчисараї, в зв'язку з необхідністю заміни серцевого клапана і проходження щорічного курсу терапії.
 

Ще на цю тему