Пашинян заявив, що переговори щодо Карабаху «зайшли у глухий кут» ще до війни минулого року

13:41 04.10.2021

Процес врегулювання нагірно-карабаського конфлікту до початку бойових дій восени 2020 року зайшов у глухий кут, вважає прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Як повідомила в понеділок пресслужба вірменського кабміну, про це він заявив у неділю у Вільнюсі в ході зустрічі з вірменською громадою, пише УНН.

«Процес дійшов до того, що вірменська сторона повинна була здати сім районів (навколо Нагірного Карабаху), а Карабах не повинен був мати статусу в будь-якому вигляді, в тому числі і проміжного. Якщо ви мене запитаєте, то архітектура врегулювання карабахського питання була завершена в 1998-1999 роках. По-перше, Карабах був виключений з переговорного процесу, чим був позбавлений єдиного статусу, який був визнаний міжнародним співтовариством», – зазначив він.

За словами Пашиняна, представники невизнаної республіки були виключені з переговорного процесу з ініціативи Вірменії. «Про це не тільки я кажу, про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров. Друге, Вірменія у 1999 році проголосувала за Стамбульську хартію, яка передбачає вирішення політичних, етнічних і культурних прав нацменшин у рамках територіальної цілісності країни», – додав він.

Глава вірменського кабміну також заявив, що «проведений свого часу переговорний процес щодо Карабаху був фейковим».

«Чому війна почалася у 2020 році, а не раніше? Ми повинні згадати, що у 2016 році цей дзвінок продзвенів. Ще у січні 2016 року співголови Мінської групи вимагали від Вірменії, щоб ми відмовилися від вимоги надати Нагірному Карабаху проміжний статус. Вірменська сторона, звичайно, не погоджується, і в квітні 2016 року почалися бойові дії», – додав він.

Як підкреслив Пашинян, запобігти бойовим діям можна було лише здавши прилеглі до Нагорного Карабаху райони без попередніх умов.

Ще на цю тему