Армія Ірану почала маневри на кордоні з Азербайджаном, Тегеран провокує воєнний конфлікт з Баку

12:41 04.10.2021

Якщо узагальнити наявні публікації в закордонних ЗМІ, то можемо побачити таку диспозицію конфлікту, що нині розгоряється між Іраном та Азербайджаном. Збройні сили Ірану почали військові маневри на кордоні з Азербайджаном.

Для проведення маневрів на кордоні з Азербайджаном Іран залучить бронетанкові частини, артилерія, БПЛА та підрозділи РЕБ, і що ці маневри – «спосіб підвищення рівня боєготовності». Скільки солдат і техніки будуть залучені для цих навчань – Іран не розкриває, втім як і запланована тривалість цих маневрів – також лишається невідомою.

Ціль цих навчань - Тегеран хоче примусити Азербайджан відмовитись від воєнно-технічної співпраці з Ізраїлем.

Тегеран також хоче, аби Азербайджан відмовився від втілення своїх інфраструктурних проектів в районі Нагорного Карабаху, а саме – від прокладання транспортного коридору із Нахічеванської автономії до іншої частини країни; це начебто «відріже» для Вірменії сухопутне сполучення із Іраном.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв відповів Ірану в наступній формі. Алієв дав коментар турецькому інформагентству Anadolu, в якому заявив, що Баку вважає своїми громадянами ті 25 тисяч вірмен, що живуть на території Нагорного Карабаху, що зараз контрольована «миротворчими силами» РФ.

Відтак – не буде ніякого відновлення автономії Карабаху, Азербайджан не стане змінювати формат поточного управління відвойованими територіями.

Навряд чи можуть скластись умови, за яких Баку відмовиться від поточних контрактів на купівлю озброєнь в Ізраїлю загальною вартістю 620 мільйонів доларів.

Тут мова головним чином про купівлю додаткових «дронів-камікадзе» Harop та Harpy, та купівлю боєзапасу до реактивних систем залпового вогню Lynx. Опціонально – можлива купівля додаткових ЗРК Barak 8, які змогли надійно прикрити Баку від можливої атаки вірменських ракетних комплексів «Искандер-Э» (які цілком могли належати насправді армії РФ).

І тут можливі два варіанти розвитку подій. Азербайджан за підтримки Туреччини зможе засобами дипломатичного впливу «виправити картину світу» для воєнно-політичного керівництва Ірану, і «бряцання зброєю» припиниться.

І тут, схоже, Анкара готова надати для Баку всю необхідну «інформаційну» підтримку.

Або ж «картина світу» для воєнно-політичного керівництва Ірану загостриться ще більше, і Тегеран почне «велику війну» проти Азербайджану. Тим більш, що формально Іран має перевагу в чисельності збройних сил – до 600 тисяч військовослужбовців, у той час як Азербайджан – близько 200 тисяч військовослужбовців.

Але схоже, саме на такий випадок Азербайджан та Туреччина провели безліч спільних маневрів, ціль яких – посилення синергії між арміями обох країн. Найбільш новий приклад – навчання «Сокол ТурАз-2021» у вересні 2021 року, під яких турецькі F-16, та азерджанські Су-25 та МиГ-29 вчились спільно знищувати літаки та засоби ППО противника, та уражати об’єкти в тилу противника.

 

Ще на цю тему