Кримські адвокати написали скарги на нестерпні умови в СІЗО Новочеркаська

10:40 01.10.2021

Кримські адвокати звернулися зі скаргою на нестерпні умови тримання своїх підзахисних, які утримуються в СІЗО-3 Новочеркаська (РФ). 

Про це в Фейсбуці повідомляє «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Адвокат Еміль Курбедінов ініціював скарги до Головного управління ФСВП (Федеральна служба виконання покарань - ред.), прокуратури Ростовської області і голові ростовської ГНК "Громадська наглядова комісія" - ред.) з вимогою провести перевірку в СІЗО-3 м. Новочеркаськ. Кримськотатарські політв'язні розповіли про щурів, комах, антисанітарію, про примус до голосування на виборах», - йдеться у повідомленні.

За словами Курбедінова, який відвідав у СІЗО Різу та Енвера Омерова, Рустема Емірусеїнова і Сервера Мустафаєва, в камери, де вони утримуються, нерегулярно подається вода, до того ж не придатна для пиття, ліжок на всіх в'язнів не вистачає, туалет не відповідає санітарним нормам. Політв'язням відмовляють у праві на щоденну прогулянку і в праві на телефонні дзвінки. Політв'язнів примушували брати участь у голосуванні в день виборів.

Крім того, повідомив адвокат, камери в СІЗО, в яких живуть підзахисні, покриті грибком, погано вентилюються, в них живуть щурі та комахи, такі як кліщі.

Так, зазначив адвокат, за словами Сервера Мустафаєва, за час перебування в СІЗО він убив 39 щурів - вони зіпсували йому взуття та одяг.

«Добитися скаргами чогось дуже складно, адміністрація не реагує», - передає слова ув'язнених захисник.

Адвокат Едем Семедляев також написав аналогічні скарги в інтересах підзахисних Руслана Месутова, Ельдара Кантемірова і Сервера Зекір'яєва. У них зазначено, що політв'язні за відмову голосувати на виборах отримували погрози застосування фізичної сили і погіршення побутових умов тримання.

Як повідомлялося, Різа Омеров та Енвер Омеров - фігуранти білогірської «справи Хізб ут-Тахрір», Різа Омеров засуджений до 13 років позбавлення волі, Енвер Омеров - до 19 років позбавлення волі.

Рустем Емірусеїнов - фігурант красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір», засуджений до 17 років позбавлення волі.

Сервер Мустафаєв - фігурант другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір», співзасновник руху «Кримська солідарність», засуджений до 14 років позбавлення волі.

Руслан Месутов та Ельдар Кантеміров - фігуранти алуштинської «справи Хізб ут-Тахрір», Руслану Месутову присудили 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Ельдару Кантемірову - 12 років.

Сервер Зекір'яєв - фігурант другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір», батько 13 дітей, засуджений до 13 років позбавлення волі.

Всі обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі) або за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам, як правило, додатково висуваються обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі). Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій.

У матеріалах справи відсутні будь-які докази, які свідчать про намагання повалення конституційного ладу РФ і захоплення влади в Росії. Є лише аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми.
 

Ще на цю тему