Розлив нафти від «Брудного Михайла» загрожує Азову та Криму

16:41 30.09.2021

29 вересня у російських медіа та соціальних мережах поширилися дані про витік нафти в Азовському морі, що стався в районі порту Темрюк]. Слід зазначити, що через специфіку азовських течій це забруднення може нести пряму загрозу зокрема морським та береговим екосистемам північного узбережжя Керченського півострова.

Представник «Росприроднагляду» Світлана Радіонова повідомляє, що цей значний витік стався з танкера «Lady Leila».

Згідно з даними міжнародних пошукових систем, дане судно з номером IMO 9683740 під прапором Росії з портом приписки Таганрог дійсно знаходилося біля порту Темрюк та перебуває під управлінням компанії ТОВ «Альфа-Лізинг» («Alfa-Leasing»). Ці дані відповідають відомостям регістрової книги Російського регістру морського судноплавства, де у 2019 році з цим судновласником це піднаглядне санкційний регістр судно «Lady Leila» було записано за реєстровим номером 130079.

Цю компанію як судновласника співвідносять з великою російською фірмою «Альфа-Лізинг», що спеціалізується на лізингу техніки і має активи на 113 мільярдів рублів, а також капітал, що перевищує 19 мільярдів рублів.

Примітно, що в Україні зараз діє компанія ТОВ «Альфа-Лізинг», яка спеціалізується на лізингу техніки і має подібні до російської тезки логотип та оформлення веб-ресурсів.

Засновником української «Альфа-Лізинг» є кіпрська компанія «Ей-Бі Ейч Юкрейн Лімітед», зареєстрована в Нікосії на вулиці Темістокла Дерві, 5. Кінцевим бенефіціаром української «Альфа-Лізинг» інтернет-ресурси називають громадянина Ізраїлю Михайла Фрідмана, який проживає в Лондоні. Водночас російську «Альфа-Лізинг» (податковий номер 7728169439) офіційно засновано російським «Альфа-Банком», серед співзасновників якого вказано того ж уродженця Львова Михайла Фрідмана. Версія тієї ж, по суті, банківської структури з подібними засновниками (понад 32% акцій у Михайла Фрідмана) діє і в Україні.

Примітно, що у листопаді 2002 року біля берегів іспанської провінції Галісія затонув ліберійський танкер Prestige під прапором Багамських островів, на борту якого було 77 тисяч тонн російського мазуту. Згідно з тодішніми відомостями російської та іспанської преси танкер належав компанії «Crown Resources», що відносилася до «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана. Тоді мазут, що розлився, викликав екологічну катастрофу біля берегів Іспанії, через це іспанська газета «El Mundo» назвала Михайла Фрідмана «Брудним Михайлом», за аналогією з «Брудним Гаррі».

Таким чином, за два десятиліття мало що змінилося в «максимально дбайливому» відношенні російських олігархів до ресурсів Світового Океану. Також мало що змінилося, у тому числі і після окупації Криму, і у максимально дбайливому, без кавичок, ставленні до бізнесу цих осіб в Україні.

Ще на цю тему