Росіяни уже не варять решітки на танки, готують ПЗРК проти наших Bayraktar TB2

20:45 28.09.2021

Будь-яке повідомлення про маневри російських військ на окупованих територіях України, або ж про концентрацію частин армії РФ на кордоні з нашою країною викликає свій належний резонанс. І схоже, росіяни намагаються активно цим користуватись, щоб і далі чинити психологічний тиск на нашу державу.

Наприклад, сьогодні прес-служба Міноборони РФ написала, що в окупованому Криму на полігоні Опук почались масштабні маневри повітряно-десантних частин, які були перекинуті з Новоросійська. Для маневрів залучено понад 2 тисяч військовослужбовців та понад 100 одиниць озброєння.

При цьому росіяни похизувались, що вивели для тренувань свої новітні бронемашини БМД-4М та БТР-МДМ. Тема проведення навчань – організація оборони уночі та вдень, перехід у наступ за підтримки гаубиць Д-30, САУ 2С9 «Нона-С» і танків Т-72Б3. Цікаво, що на цей раз росіяни не стали на свої Т-72Б3 «наварювати» решітки для захисту від Javelin чи бомб із безпілотника Bayraktar TB2.

З однієї сторони, тема маневрів «наступ десантних частин армії РФ за підтримки танків» може звучати грізно. Але тут варто звернути увагу на прогалину з протиповітряною обороною бойових порядків частин, що наступають за сценарієм проведення навчань: із засобів ППО у них – лише оператори ПЗРК, що розмістились на броні БТР-3Д.

Росіяни не вперше проводять такі експерименти із «партизанською протиповітряною обороною» частин, що мають виконувати наступ проти «умовного противника».

Defense Express розповідав, що в середині вересня 2021 року танкові підрозділи Центрального військового округу відпрацювали аналогічний формат оборони від можливої атаки БПЛА «умовного противника».

В склад та ар’єргард танкової колони були включені БМП-2 та МТ-ЛБ, на їх броні розмістились оператори ПЗРК «Игла», що за умовами навчань мали збивати ворожі дрони в зоні своєї візуальної видимості.

Із цієї тенденції, що армія РФ почала проводити навчання по такому «партизанському» формату повітряного прикриття своїх бойових порядків, можемо зробити такі висновки.

Схоже, росіяни розуміють, що їм не вдасться досягти належного рівня насичення бойових порядків військ зенітно-ракетними комплексами «Тор-М2», які теоретично можуть уражати безпілотники Bayraktar TB2.

Відтак, при оцінці ударного потенціалу частин армії РФ, зосереджених проти нашої держави, слід в першу чергу звертати увагу саме на щільність засобів ППО, що мають прикривати бойові порядки військ країни-агресора.

Ще на цю тему