Макрон після підписання оборонної угоди з Грецією закликав Європу «перестати бути наївною»

19:30 28.09.2021

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Європі потрібно перестати бути наївною, коли справа доходить до захисту своїх інтересів і нарощування власного військового потенціалу. Про це він сказав після того, як Греція уклала угоду з купівлі французьких фрегатів вартістю близько 3 мільярдів євро.

Про це повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

«Європейці повинні перестати бути наївними. Коли ми знаходимося під тиском з боку держав, які часом озлоблюються (їх позиція), нам потрібно відреагувати і показати, що у нас є сила і здатність захистити себе. Не нагнітаючи обстановку, а захищаючи себе», – заявив Макрон.

Макрон заявив, що це не альтернатива альянсу Сполучених Штатів.

«Це не заміна, а прийняття на себе відповідальності європейської опори в межах НАТО і висновок, що нас просять подбати про наш власний захист», – сказав Макрон.

Франція і Греція 28 вересня підписали оборонну угоду, яка передбачає, у тому числі рішення Афін купити три фрегати з опціоном на покупку четвертого приблизно за 3 мільярди євро.

Відзначається, що ця угода була підписана в Єлисейському палаці між президентом Франції Еммануелем Макроном і прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом.

«Угода, що є частиною більш широкого пакту про стратегічну військовому і оборонну співпрацю, було укладено після того, як Афіни в цьому році вже замовили близько 24 винищувачів Rafale виробництва Dassault, що зробило їх першою країною Європейського Союзу, що купила цей винищувач», – наголошується в повідомленні.

Раніше США, Велика Британія і Австралія домовилися про партнерство в сфері оборони і безпеки - AUKUS, у межах якого Австралія отримає від союзників технології будівництва атомних підводних човнів і стане сьомою країною в світі, у якої з'явиться такий флот. Після оголошення про створення альянсу з США і Британією Австралія розірвала вже підписаний контракт з Францією про постачання їй французьких субмарин зі звичайним двигуном.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан засудив рішення Австралії будувати атомні підводні човни у співпраці з США і Британією. Критика Франції пов'язана з контрактом французької фірми Naval Group про поставку Австралії 12 підводних човнів на суму, за деякими даними, у майже 56 млрд євро. Договір про підводні човни називали «угодою століття».

Ще на цю тему