Колишніх СБУшників судитимуть за катування активіста в окупованому Криму

19:01 28.09.2021

Двох колишніх співробітників Служби безпеки України заочно судитимуть за катування у тимчасово окупованому Криму учасника Революції Гідності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох колишніх співробітників Служби безпеки України за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, на початку лютого 2015 року обвинувачені - співробітники незаконно створеного «управління ФСБ Росії по Республіці Крим та м. Севастополю», викрали, а надалі незаконно ув’язнили учасника Революції Гідності. Застосовуючи до нього фізичне насильство, погрози і тортури, обвинувачені намагалися отримати зізнання у злочині, якого той не вчиняв, а саме - у нанесенні тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу «Беркут» у Києві, а також підготовці диверсії на території Криму.

«Ці дії порушують ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та кваліфікуються як воєнний злочин», – зазначають в ОГП.

Як повідомлялося раніше, у вересні обвинувальний акт стосовно колишнього судді Білогірського районного суду Криму, якого підозрюють в державній зраді, скерували до суду.

Ще на цю тему