За Крим відповідатимуть. Україна робить російські літаки і судна токсичними в експлуатації

18:21 28.09.2021

Українськими судами накладені арешти на майже 300 повітряних та морських суден, які здійснювали перевезення до окупованого півострова. Ці заходи створюють труднощі для РФ, адже транспорт стає «токсичним в експлуатації», вважає колишній представник президента України в АР Крим Борис Бабін.

«Це заходи кримінального впливу. Вони мають певний сенс, адже фактично ці повітряні чи морські судна певною мірою стають дуже токсичними в експлуатації. <...> Вантажообіг кримських портів вкрай низький, а літаки літають. Тут потрібна працювати з західними країнами, які, по-перше, приймають у себе ці літаки, що водночас здійснюють рейси з Криму. По-друге, це літаки не російських марок — Boeing, Airbus, а тому, відповідно, є питання технічної сертифікації, обслуговування. Це дуже великий фронт робіт, якому кримінальні провадження щодо цих літаків не завадять», — розповів Бабін Радіо НВ.

Юрист-міжнародник пояснив, що це створює труднощі в обслуговуванні суден для російських авіакомпаній, але використовувати лише власний флот вони також не можуть.

«Буде те саме, що і з морським сполученням, тобто колапс. У них не так багато літаків, щоб забезпечити пасажирообіг з Кримом», — зазначив Бабін.

27 вересня прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила, що український суд наклав заочний арешт на 12 літаків російського авіаперевізника, що здійснювали рейси в аеропорт окупованого Сімферополя, а також на чотири судна, що заходили до закритих портів та терміналів Кримського півострова.

У прокуратурі нагадали, що з липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх кримських портів, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства. Українське законодавство порушують переважно судна під прапором Росії, інколи — Сирії, Єгипту, Лівану.

Всього накладено арешти на 236 повітряних суден та 55 морських суден, які здійснювали регулярні пасажирські та інші перевезення до окупованого півострова, порушуючи норми міжнародного права та законодавство України.

Україна закрила повітряний простір над окупованим Кримом в 2014 році. Згідно з рішенням Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), територія півострова віднесена до зони конфлікту.

Ще на цю тему