Суд РФ звинуватив кримського татарина у тероризмі

16:01 28.09.2021

Південний окружний військовий суд (РФ) на першому засіданні по суті щодо Яшара Шихаметова висунув кримському татарину обвинувачення в участі в терористичній організації і відмовив йому в перекладачі.

Про це у відео, розміщеному «Кримською солідарністю» в Фейсбуці, повідомив адвокат Олексій Ладін, передає Укрінформ.

«Державний обвинувач оголосив обвинувальний висновок, пояснивши, що Яшар Шихаметов обвинувачується в участі в терористичній організації. На запитання судді, чи зрозуміло йому, в чому його обвинувачують, Шихаметов укотре повідомив, що він недостатньо розуміє і не чує, що саме говорить прокурор і що саме говорить суддя», – розповів Ладін.

За словами адвоката, підзахисному було відмовлено в перекладачі на кримськотатарську мову, попри те, що той пояснив суду, що йому «незрозумілі не лише юридичні терміни, але й звичайні слова». Крім того, участь Шихаметова в процесі ускладнили і стіни «акваріума», через які погано доноситься звук із зали. Захист клопотав посадити його поруч з юристами, але заяву було знову відхилено «через загрозу безпеці».

Як вважає Ладін, його підзахисного «судять за його відсутності», оскільки Шихаметов не може повноцінно брати участь у процесі.

Він також зазначив, що в проведеній за клопотанням захисту дактилоскопічній експертизі не виявлено відбитків пальців його підзахисного на брошурах, нібито виявлених в будинку Шихаметова, що свідчить про його непричетність до літератури, на якій будується обвинувачення.

«Було проведено дактилоскопічну експертизу, в результаті якої відбитків пальців Шейхаметова на цих брошурах не знайдено», – повідомив Ладін.

За його словами, обвинувачення, однобоко представляючи суть «справи», вирішило не оприлюднювати результати цієї експертизи в суді, «однак, вони будуть оголошені, коли захист представлятиме свої докази».

Як повідомляло агентство, 17 лютого 2021 року о четвертій годині ранку в Криму пройшли масові обшуки в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму. Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов та Олег Федоров після проведення «слідчих заходів» за місцем проживання в їхніх помешканнях були доставлені до так званого «управління ФСБ» Криму, після чого були поміщені під варту і відправлені на судово-психіатричну експертизу. Всім інкримінують статтю 205.5. РФ (організація діяльності або участь в організації, яка визнана у РФ терористичною).

Ще на цю тему