Очільниця української делегації в ПАРЄ розповіла про намір комісара Ради Європи відвідати Крим

15:21 28.09.2021

Очільниця української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева розповіла про те, що отримала відповідь від комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, в якій міститься обіцянка «більш активно працювати над кримським файлом», а також повідомляється про намір відвідати Крим.

«Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович відповіла на наш лист, зокрема вона буде більш активно працювати над кримським файлом і робить все можливе щоб відвідати Крим відповідно до її мандату. Я закликала, щоб Комісар невідкладно активізувала свою роботу в цьому напрямі в т.ч. беручи до уваги нові кричущі порушення прав людини в Криму», – написала Мезенцева у фейсбуці.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич під час свого виступу на відкритті Четвертої Конференції з питань реформ в Україні 7 липня у Вільнюсі заявляла, що в організації стурбовані ситуацією, що склалася з правами людини в анексованому Криму.

Українська делегація порушувала раніше з комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович питання, що стосуються стану прав людини в Криму, реальних випадків зникнення і незаконних арештів на півострові, питання захисту прав кримських татар, а також скасування рішення Росії про визнання Меджлісу кримськотатарського народу «терористичною організацією».

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер раніше заявляла, що Росія не виконує рекомендації ООН з прав людини в Криму.

Верховна Рада України зверталася до міжнародних інституцій із закликом засудити російську анексію Криму і порушення прав людини на півострові. Після цього в Кремлі заявили, що «анексії не було», а спікер МЗС Росії Марія Захарова закликала припинити «розповідати небилиці» про Крим.

Ще на цю тему