Хмара вулканічного попелу з Канарських островів досягла Румунії

10:41 28.09.2021

Хмара вулканічного попелу, викликане виверженням вулкана Кумбре-Велья на острові Ла-Пальма на Канарських островах, досягло Румунії та буде залишатися над країною до 28 вересня.

Про це повідомляє Міністерство навколишнього середовища Румунії в Facebook, передають Українські Новини.

Вулкан на острові Ла-Пальма вже не викидає лаву, але все ще активний. У Міністерстві навколишнього середовища Румунії зафіксували хмару вулканічного попелу, яка досягла західній частині країни 26 вересня. За прогнозами, воно переміститься через всю країну на схід і залишиться до 28 вересня.

«Дані, отримані Національним метеорологічним управлінням РА і надані Службою атмосферного моніторингу ЄС Copernicus, показують, що в останні дні в південній і західній Європі спостерігалися високі значення концентрації діоксиду сірки в усьому стовпі повітря (між землею і висотою над рівнем моря). 10 тисяч метрів», – йдеться в повідомленні.

Як пояснює відомство, хмара вулканічного попелу є сумішшю водяної пари, вулканічного газу і дрібних твердих частинок подрібненої, затверділої і охолодженої магми. Очікується, що рівень забруднення збільшиться, але найвищі концентрації будуть не на рівні землі, а на дуже великих висотах.

Пересування вулканічну хмару. Фото: facebook/Mediu.Romania

Як повідомляли Українські Новини, у серпні було зафіксовано, що найвищий діючий вулкан в Європі Етна після шести місяців активності став вище, ніж будь-коли до цього.

Раніше, в липні, на Курилах вулкан раптово викинув двокілометровий стовп попелу.

Ще на цю тему