У Вірменії заявили, що Єреван «готовий поступово врегулювати відносини» з Туреччиною

19:41 24.09.2021

Вірменія готова поступово врегулювати відносини з Туреччиною, а також організувати зустрічі представників двох країн на вищому рівні.

Про це в п’ятницю під час брифінгу в уряді заявив секретар Радбезу Армен Грігорян, пише УНН.

«Ми вже говорили про необхідність встановити мир у всьому регіоні. І в цьому контексті ми повинні врегулювати відносини з Туреччиною, процес повинен бути поступовим. Ми впевнені, що однією з можливостей врегулювання цих відносин є зустрічі на високому та найвищому рівні», – заявив Грігорян.

Секретар Радбезу Вірменії додав, що врегулювання відносин з Туреччиною не пов’язане зі статусом невизнаної Нагірно-Карабахської республіки. «Єдиним форматом для врегулювання нагірно-карабаської проблеми є Мінська група ОБСЄ. Єдиним питанням відновлення переговорного процесу є статус Нагірного Карабаху», – додав він.

Раніше прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян неодноразово заявляв, що його команда готова нормалізувати відносини з Туреччиною, відкрити кордони і розблокувати комунікації. За словами Пашиняна, цей крок принесе мир і стабільність у регіон.

Незважаючи на спільний кордон, між Вірменією і Туреччиною немає дипломатичних відносин. У 2009 році в Цюріху глави МЗС двох держав підписали протоколи про встановлення дипломатичних відносин та про принципи взаємин, проте ці документи не були ратифіковані сторонами.

1 березня 2018 року Вірменія оголосила про анулювання протоколів. Вірменські влади неодноразово заявляли, що Туреччина надавала допомогу Азербайджану в ході військових дій в зоні конфлікту навколо Нагірного Карабаху восени 2020 року.

В Єревані також стверджували, що Анкара перекидала в регіон бойовиків з Близького Сходу.

Ще на цю тему