Адвокат вдови кримського мусульманина вимагає звільнити її з Центру тимчасового утримання іноземних громадян

17:01 24.09.2021

Адвокат Сохіби Бурхановий – Едем Семедляєв направив заяву в «Радянський районний суд» Криму з вимогою випустити жінку з Центру тимчасового утримання іноземних громадян, де вона знаходиться з 12 травня. Громадянку Узбекистану помістили в Центр після того, як силовики під час затримання вбили її чоловіка Набі Рахімова.

Як пояснив «Кримським новинам» адвокат, Європейський суд з прав людини заборонив Росії депортувати Бурханову в Узбекистан, поки суд не винесе рішення у її справі.

«Річ у тім, що на Батьківщині жінці загрожує небезпека. Вона побоюється переслідування», – сказав він.

Жінка вже понад три місяці перебуває в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян без можливості його покинути.

«Бурханова безстроково знаходиться в цьому місці, однак необхідно щоб був певний термін перебування в Центрі. Тому ми попросили суд переглянути заяву і змінити його на добровільний виїзд, щоб вона могла разом зі своїми дітьми покинути РФ і виїхати в третю країну», – сказав Семедляєв.

Адвокат нагадав, що згідно з постановою Конституційного Суду РФ від 23 травня 2017 року № 14- П у справі особи без громадянства Н.Г.Мсхіладзе, людина, що перебуває в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян, має право через 3 місяці звернутися до суду із заявою про перевірку законності подальшого тримання в установі, якщо виявлені обставини, що перешкоджають його випровадження.

Раніше Семедляєв після зустрічі з Бурханова розповів, що умови в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян Краснодарського краю (Росія) мало чим відрізняються від в'язниці. У травні Європейський суд з прав людини виніс припис, що окупаційний «суд» не може приймати рішення про видворення Сохіби Бурханова в Узбекистан.

Нагадаємо, 11 травня російські силовики проводили незаконні слідчі заходи у селі Завітне Ічкинського (Совєтського) району в окупованому Криму. Окупанти застрелили Аюба Рахімова під час обшуку.

Після окупаційний Радянський районний «суд» Криму ухвалив видворити Сохібу Бурханову як з території Росії, так і з окупованих нею територій.

Ще на цю тему